E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Brandýs nad Labem

Brandýský zámek zažívá renesanci

 

Oblíbené lovecké sídlo korunovaných hlav habsburského rodu. V místnostech rokovali ale i panovníci jako ruský car a pruský král. Zámkem v Brandýse nad Labem totiž kráčela historie. Dnes se vrací

 

do své původní krásy.
Na lovy jezdil na své sídlo do Brandýsa císař Rudolf II. Rozsáhlá zámecká obora, polabské lesy a zámek zažily velkolepé císařské hony a slavnosti i během vlády Rudolfových nástupců. Na zámek a Brandýs velmi rád vzpomínal také poslední panovník Rakouska - Uherska Karel I. Nejenže tady vojákoval, ale přivedl si sem i novomanželku Zitu.
Habsburkové na zámek jezdili od poloviny 16. století. Architekti mu díky nim vtiskli jeho renesanční podobu. Rod o něj přišel v roce 1918 a zámek se měl stát sídlem prezidenta T. G. Masaryka. Nakonec ale byly vybrány Lány, a tím začala doba devastace památky. "Zámek byl vystěhován," řekl Milan Dvořák, vedoucí odboru kultury městského úřadu a vedoucí správy zámku.
"Sbírky a zařízení byly odvezeny. Komnaty se změnily v kanceláře a provozní prostory státního úřadu pro lesní hospodářství. Byly tady i byty," podotkl. Správu zámku převzalo v roce 1995 město Brandýs nad Labem- Stará Boleslav a rozeběhla se záchrana památky.
"Začalo se stabilizací budovy, opravily se střechy a postupně se restaurovaly sgrafitové výzdoby," přibližuje práce Milan Dvořák. "Rekonstrukce se dočkala hodinová věž a celé reprezentační patro zámku ve všech čtyřech křídlech. Do místností se nastěhovaly historické expozice," uvedl.
Město do opravy zámku vložilo za dva roky z rozpočtu přes 20 milionů korun. Rekonstrukce však stále pokračuje. Příští rok by se měli návštěvníci podívat i do opravených místností ve druhém patře památky.
Návštěvní doba:
leden - prosinec, úterý až neděle: 10 - 17 hodin Délka prohlídky asi 60 minut Vstupné: dospělí - 50 korun, děti, studenti, důchodci, invalidé - 25 korun, rodinné vstupné - 110 korun

Zdroj : Moje noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19991)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13842)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14009)

    • Last minute
    18.1% (13387)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12861)

    Celkem hlasů: 74090

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.