E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

POLUBNÝ PENZION




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Chráněná krajinná oblast Jeseníky

Jeseníky turisty nezklamou

 

Kdo si dopřeje pár dní dovolené v Jeseníkách, jedné z nejzdravějších oblastí republiky, nelituje. V tomto ?rodinném kraji? prý každý najde to, co hledá. Na své přijdou především pěší turisté,

 

také cyklisté se tu cítí dobře.
Jsme v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, která má nejhodnotnější životní prostředí ve střední Evropě a nabízí služby úměrné našim výdělkům. Ne, tady dovolená člověka nezruinuje.
Proč začínáme Bruntálem
Kroky turistů vedou v Bruntále, nazývaném vstupní branou do Jeseníků, do Městského informačního centra. ?Vítám vás v nejstarším městě České republiky. Založil ho moravský markrabě Vladislav Jindřich pravděpodobně roku 1213,? říká Jana Močková, jedna z pracovnic.
Od referentky jsem se dozvěděl, že od počátku 15. století byl Bruntál správním centrem oblasti, z níž se počátkem 16. století konstituovalo panství. Z renesančně přestavěného města se stalo rezidenční sídlo hostící například polského krále, císaře Rudolfa II., krále Matyáše a ?zimního krále? Fridricha Falckého.?
Dnes Bruntál hostí především turisty. Je východiště k cestám po celém Jesenicku. Vybaven spoustou map, tipů na výlety či místní pamětihodnosti i já přidávám do kroku. Nezapomněl jsem si však poznamenat důležité kontakty.
Být tady a nevidět místní kulturní dominanty? Však nám místní sportoviště, cyklostezky, sopky a další přírodní zajímavosti v okolí neutečou. Prohlížím si, stejně jako turisté a návštěvníci ověšení batohy či tlačící horská kola, historické centrum. Právem je vyhlášeno za městskou památkovou zónu.
Vzhůru na čtvrtohorní vulkány
Výlet na čtvrtohorní vulkány: Kdo odolá? Pro bázlivé či opatrné: všechny místní stratovulkány (sopky smíšené ? jejich činnost byla střídavě explozní a výlevná) jsou dávno vyhaslé. Nevybouchnou, jako třeba vaše znavená choť. Vydejme se tedy na cestu:
Uhlířský vrch (672 m/n. m.): přírodní památka, jedna z nejmladších sopek na našem území. Z vrcholu sopky je vidět Praděd ? nejvyšší horu Jeseníků a Velký a Malý Kotel.
Velký Roudný (780 m/n. m.): je nejvyšší sopka Nízkého Jeseníku. Naposledy byla činná před 1 až 2 miliony let. Velký a Malý Roudný tvoří dva nápadné vrcholy nad obcí Roudno. Zde je zbytek kráteru i informační deska. Najdeme tady i kapli.
Malý Roudný (771m/n. m.): na vrcholu je přístřešek s informačními nápisy.
Venušina sopka (655m/n. m.): přírodní zajímavost nad obcí Mezina. Vrchol tvoří rezavě zbarvené strusky a sopečný písek. Plošině kraluje mísovitý kráter. V případě deště se můžeme ukrýt v jeskynním převisu bočního kráteru na východní straně sopky.

Zdroj : Moje noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20060)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13904)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14064)

    Last minute
    18.1% (13442)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12925)

    Celkem hlasů: 74395

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.