E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Srbsko a Černá Hora

Nádherná Černá Hora, kterou tak málo známe

 

Republika Černá Hora, jinak zvaná také Monte Negro, má pobřeží nádherně lemované horami, a to po celé své délce 150 kilometrů. Největší výhodou je samozřejmě jižní poloha, která zajišťuje

 

stabilní horké klima i to, že bouřky, pokud nějaké v létě přijdou, se vyřádí převážně v noci. Pravda - kvůli blízkým horám mají však trochu strašidelný průběh a jsou prudké. Ranní teploty kolem osmé hodiny se v tuto roční dobu pohybují kolem 25-28 stupňů Celsia ve stínu a skoro se může stát, že po návratu do Čech budete mít pocit zimy.
Ve srovnání s těmito teplotami je u nás rozhodně nevyrovnané počasí. Prostě - pokud jste tzv. nastaveni na teplo a vaše tělo si ho žádá, mohu Černou Horu vřele doporučit. Ceny v této části bývalé Jugoslávie jsou celkem přijatelné pro Čechy, a to dokonce i v kombinaci s leteckou přepravou na jedno ze dvou letišť - Tivatu. Pro vlastní leteckou přepravu můžete využít i kombinaci letů Praha - Beograd, Beograd - Podgorica a odtud dál do cíle autobusem nebo taxíkem.
Pokud jde o ubytování, dobré zkušenosti jsou s místem Petrovac a Bar, za zmínku stojí i pobyt v Ulcinji se 13kilometrovou dlouhou pláží na samém jihu pobřeží, která získala několik mezinárodních ocenění. Zato městská pláž v Ulcinji je zcela beznadějně přeplněná, místa Budva, Bečiči a Sutomore jsou zase velmi hlučná, a také přelidněná, ovšem i zde záleží hlavně na vkusu a věku návštěvníka, takže ani tyto lokality nemusíte zcela opomíjet. Nádherným místem k výletu je Kotor, Budva a především Skadarské jezero, krasový útvar s největší hloubkou sedm metrů, o rozloze 356 kilometrů čtverečních.
Na procházce v Baru
Město Bar, které byste neměli vynechat při svém putování, je od Ulcinje vzdáleno asi 25 kilometrů. Z něj se snadno za pouhých pět minut jízdy a 0,50 centů dopravíte místním přepravcem na velký zdejší trh do sousedního, hlučnějšího Sutomore. Do nové části Baru pak dojdete procházkou a do staré části vzdálené pět kilometrů směrem do kopců vnitrozemí lze rovněž dojít pěšky, kdo je zvyklý, nebo se dovézt. V novém Baru, ležícím na břehu moře, je hezké procházení pěší zónou. Posezení u kávy za 0,80 centů tu přijde večer vhod. Podívat se lze i do malého přístavu. A zavolat domů z pevného automatu na poště nestojí víc než jedno euro za minutu.
Žádný spěch
Hotely jsou většinou střední kategorie, systém hvězdičkového značení je tak o dvě úrovně nižší, neodpovídá to hodnocení našemu. Díky jejich jižní mentalitě jsou i služby poskytované stylem - vše se nějak vyřeší. A jistě víte, že na tyto národy nemá žádný efekt nijak spěchat nebo je jinak popohánět. Oni mají své tempo, které neradi mění a hlavně se nenechají do ničeho nutit. Chce to však jistou strategii a trpělivost.
Jazyk rozvazuje jazyk
Jediným překvapením a hnacím momentem pro ně může být vaše plynulá znalost srbochorvatského jazyka - my Češi nejsme příliš schopni rozlišit nuance mezi srbštinou a chorvatštinou, ale pokud uvedeným jazykem obstojně vládnete, tak se snadno stane, že nečekané překvapení z toho, že cizinec na ně hovoří jejich jazykem a že tento jazyk vůbec zná, neboť oni jsou na svůj národ pyšní, je přece jen posune k vyšší aktivitě a místní rádi vyjdou vstříc. A o poznání rychleji. Je to dobrá zkušenost. Přináší své ovoce v hotelu, obchodě a nakonec i na jejich trhu. Navíc se dozvíte mnohem víc ze života běžných lidí. Tedy například to, že průměrná mzda se tam v současné době pohybuje kolem 200 euro, což na přežití - byť i s jejich relativně nízkými cenami - je příliš málo.
Staví se a staví
Systém, jak se lépe zaopatřit, funguje po celém pobřeží bývalé Jugoslávie zcela stejně - staví se a staví. Tak je to i v Černé Hoře. Výstavnost je sice nepatrně nižší než v sousedním Chorvatsku, ale přesto je dojem velmi dobrý a některé vily spíš připomínají paláce než domky. Aby také ne, když i sami delegáti cestovních kanceláří čile dodávají zejména hoteliérům a jejich zaměstnancům klienty po celou sezonu, trvající až čtyři měsíce. Snadno potom například sedm pokojů po dvou lůžkách vydělá rodině i za cenu sedm euro za osobu na mnoho měsíců dopředu. Ale - jak je všude zvykem - a tedy i u nás - permanentně si všichni stěžují, to už je všenárodní sport.
Čechy vidí rádi
Černohorci sami - ti by rádi uvítali více návštěvníků také z Německa a dalších zemí, jenže to by přece jenom standard služeb museli o něco navýšit. K Čechům se však chovají vždy korektně a přátelsky. Zajímavostí je i to, že sami Černohorci nemohou cestovat, musejí mít speciální pozvání, je to poměrně dost složitá procedura. Jen tak mimochodem nás asi napadne, že jsme si to proměnili, neboť dřív jsme na devizový příslib cestovali my.
Vleklá siesta
Černohorci, jak to o sobě sami říkají, jsou plni energie ve všech směrech. Neplatí to však o jejich pracovitosti, i zde platí nepsaný zákon siesty, který se v některých případech protáhne třeba na celé dny. Energičtí jsou zejména co do navazování kontaktů se zahraničními návštěvnicemi, věk zde příliš nerozhoduje, a pravda - leckdy jsou to akce velmi rychlé, pak už záleží jen na tom, jaká bude odezva innostrance neboli toho, kdo je na návštěvě. Jsou však zároveň velmi srdeční, což platí o téměř všech jižních národech. Rádi žertují a jsou veselí, pokud se v jejich jazyce přidáte, jsou tzv. vaši .
Příjemné nákupy
V obchodech se setkáte s přijatelnými cenami. V samoobsluze jsou ceny za ovoce srovnatelné a nižší, než je tomu u nás. Co se týče pití, např. dvoulitrová Cola se koupí za 1,10 euro. Oblečení se dováží převážně z Turecka a Řecka, není drahé a je zajímavé. Zajímavé jsou i zdejší nižší ceny, v porovnání s tím si naše butiky účtují dvojnásobek. Totéž platí o obuvi a kosmetice. Vybavení obchodů s domácími potřebami a elektrickými spotřebiči asi leckterého zákazníka překvapí. Výběr designu je velmi široký, ceny pro nás nečekaně nižší. Na trhu zpříjemní nákup nízké ceny plavek a triček.
Těžko se odjíždí
Moře lemované nádhernými horami, které přecházejí ze zálivu v záliv nový a vždy s dalším překvapením, ve vás zanechá ten nejlepší dojem. Navíc voda je velmi čistá - pláže víceméně kamenité toto zaručují. Teplota vody v letních měsících dosahuje 26-29 stupňů Celsia, a tak nemusíte vůbec z vody vyjít, třeba po několik hodin, není-li to jinak nutné. Výhled z moře na blízká pohoří v člověku zanechává dojem naprosté dokonalosti. Těžko se odtud odjíždí, krajina a kolorit jsou opravdu nádherné.

zdroj : Halo noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19998)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13849)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14013)

    Last minute
    18.1% (13400)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12868)

    Celkem hlasů: 74128

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.