E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

V Adršpachu narazíte na Milence i vrak Titanicu

Skalní útvary Broumovska jsou turisticky velice vyhledávané

 

Skalní město Adršpašsko-Teplických skal patří k vyhledávaným turistickým lokalitám České republiky, a to nejen Čechy, ale také Němci a díky své poloze i Poláky.

 

Soubor pískovcových útvarů se nachází na ploše o rozloze asi 20 kilometrů čtverečních v lesnaté krajině královehradeckého kraje nedaleko Teplic nad Metují, Trutnova, Broumova a Náchoda; v Broumovském výběžku severovýchodních Čech.
Nejznámější část Adšpašsko-Teplických skal leží u obce Dolní Adršpach, kde se nachází vstup do Skalního města. Dostat se sem můžete jak vlakem (zastávka je jen pár desítek metrů od brány do skal), tak autem. Parkoviště je veliké a na jeden den vás přijde na 50 korun. Za vstupné pak zaplatí dospělí 50 korun, děti a studenti o 30 korun méně.
Hned u vstupu je možné projít si okruh Pískovna okolo malebného zatopeného lomu. Nejvíce navštěvovaným okruhem je však prohlídka Skalního města s útvary Indián, Cukrová homole, Varhany, Rukavice s Dvojčaty v peřince, Sloní náměstí, Koberce, Krakonošův zub, Milenci, Starosta a Starostová či Skalní ozvěna.
Snad každá skála v okolí je pojmenována, a pokud u ní právě nenajdete cedulku s názvem, zjistíte, že i nepopsané útvary vám připomínají rozličné věci či postavy. Zhruba uprostřed Skalního města pak narazíte také na dva uměle vytvořené vodopády (Malý a Velký) a skalní jezírko, z něhož jsou napájeny.
Na projížďku lodičkou po jezírku, která stojí dvacetikorunu, musíte vystoupat po žebřících s několika desítkami schodů, zážitek však stojí za to. Ve člunech pro 60 lidí vás provezou po jezírku mezi skalami převozníci, kterým humor není ani trochu cizí. Vzhledem k obrovskému množství polských turistů je jejich výklad dvojjazyčný, o to více však vtipný. V jezírku "potkáte" utonulou převozníkovu manželku, domek Bin Ládina, kus vraku Titanicu nebo kořen z Viagry.
Skalní útvary v celém okolí lákají mnohé horolezce, kteří se tady věnují svému koníčku už od roku 1912. Mnoho z nich jich zde však bohužel přišlo o život - jim je věnována kaple ve Skalním městě.
Vedle Adršpašských a Teplických skal, které spojuje Vlčí rokle, můžete v blízkém okolí navštívit mnoho dalších zajímavých míst - vyhlídku Hvězda, ráj cyklistů Ostaš, městečka pojící se s nejznámějšími českými spisovateli - Hronov, Náchod, Červený Kostelec, Ratibořice s Babiččiným údolím či Dobrušku.

Zdroj : Web volný


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20073)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13911)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14067)

    • Last minute
    18.1% (13449)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12942)

    Celkem hlasů: 74442

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.