E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion RUDOLF




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Německo

Kolín nad Rýnem proslavil největší gotický chrám

 

Metropole Severního Porýní-Vestfálska Kolín nad Rýnem hostila v uplynulém týdnu statisíce mladých lidí, kteří sem přijeli na světové setkání mládeže, jehož se zúčastnila i hlava katolické

 

církve papež Benedikt XVI. Setkání, které vzbudilo zájem řady médií, dává příležitost seznámit se s tímto městem, jež patří k nejstarším v Evropě.
Umění i čokoláda
O letité historii Kolína svědčí i fakt, že při současné nové výstavbě nebo při rozšiřování sítě podzemní dráhy narážejí dělníci na nálezy z doby římské. Město totiž založila už v roce 50 našeho letopočtu římská císařovna Agrippina, manželka císaře Claudia a matka Nera. Hned vedle kolínského chrámu je vidět pozůstatek městské brány a nad zbytky římské městské vily stojí Římsko-germánské muzeum. Jako dědictví z doby románské je ve městě k vidění 12 kostelů, z nichž za všechny můžeme jmenovat například kostel St. Kunibert, vyzdobený cyklem krásných románských oken. Ale nejdůležitější zdejší stavbou je bezpochyby kolínský chrám, zasvěcený svatému Petru a Marii, který je dnešním symbolem města a nejpopulárnější pamětihodností celého Německa. Prý je největší gotickou katedrálou světa. V roce 1164 přinesl kolínský biskup Rainald voň Dassel z Milána ostatky svatých tří králů a nechal je umístit do nákladně zpracované drahocenné skříňky ze zlata a stříbra. Od té doby je Kolín nad Rýnem oblíbeným poutním místem. Historii kolínské vody, jež město proslavila po celém světě, dnes zná málokdo. Roku 1709 založil Kolíňan italského původu Johann Maria Farina jako první na světě továrnu na výrobu parfémů. Výroba kolínské existuje dodnes, jejím znakem je červený tulipán a je vedena rodinou Farina v osmé generaci. Kolínská se brzy dostala do francouzských a německých salonů, na evropské královské dvory a postupem času do celého světa. V původním výrobním a prodejním domě firmy Farina dnes existuje malé Muzeum vůně. K pozoruhodným muzeím patří i moderní Muzeum čokolády, které předkládá celou historii čokolády od jejích počátků v Jižní Americe až k dnešním produktům. Moderní budova Muzea Ludwig nabízí sbírky moderního umění. Těžiště tvoří nejrozsáhlejší sbírka amerického pop-artu mimo Spojené státy, ruská avantgarda 20. let, německý expresionismus a největší německá kolekce s díly Pabla Picassa. Dalším důležitým muzeem je Wall-raf-Richartz-Museum -jsou zde vystaveny grafika a malířství od středověku do 19. století. Kromě výše uvedených si mohou návštěvníci Kolína prohlédnout dalších 15 muzeí, ale pozor - Muzeum piva ve starém městě není muzeum, ale hospoda, kde vám načepují 18 druhů piva přímo ze sudu. A když už jsme u piva - v Kolíně se pije Kolsch. V nejrůznějších, pivovarech se tu vyrábí podle "Německého nařízení čistoty" z roku 1516 až 30 značek piva typu Kolsch výlučně z chmelu, sladu a vody. Kolsch je světlé pivo s lehce nahořklou chutí. Nepodává se v půllitrech, ale v tenkých sklenicích s obsahem 0,2 litru. Zato si ho můžete objednat tak, aby vám jej nosili v tříminutovém taktu.
Karnevalové opojení
Pokud jde o události ve městě, tou nejdůležitější je bezpochyby karneval. Jeho každoročním vrcholem je na Růžové pondělí dlouhý slavnostní průvod lidí a karnevalových vozů s trojicí prince, panny a sedláka. O velké popularitě karnevalu svědčí i fakt, že tou dobou je v ulicích Kolína asi milion diváků, celé město tančí a Kolsch teče proudem.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20093)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13934)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14092)

    • Last minute
    18.1% (13466)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12965)

    Celkem hlasů: 74550

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.