E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Malta

Subtropický ostrov přátelství a slunce

 

Až se budete chystat na dovolenou, vyberte si prosluněný subtropický ostrov Malta, tedy přesněji ostrovy Gozo, Comino a Maltu, která je z tohoto souostroví ležícího ve Středozemním

 

moři nejrozměrnější. Vzdálenost je v tomto případě jen pomyslnou největší překážkou, kterou je nutné překonat, protože v době dokonalé letecké přepravy není žádná cesta problémem.
Za dvě hodiny a padesát minut jste na místě. Přiletíte na jediné maličké, přehledné a velmi čisté letiště u hlavního města Valetta. Taxi (nikoli ale bílé barvy, ta jsou drahá) turisty levně dopraví kamkoli na místo určení, neboť všechno je tu jako na dlani. Ostrov je malý, celý prozářený sluncem, plný milých a usměvavých obyvatel, kterých tam žije kolem 400 tisíc a oni sami paradoxně říkají, že je tam přelidněno. Skoro mají pravdu.
Potkáte spoustu zajímavých lidí, místních i cizinců, a to zejména, pokud se podíváme do historie, návštěvníky z Velké Británie. Mezi domorodci je mnoho krásných místních žen, ve srovnání s britskými vrstevnicemi je toto hodnocení opravdu, ale opravdu na místě. Maltská děvčata jsou skutečně velmi milá a pohledná a zdá se, že nestárnou tak rychle, jako jejich kyperské a chorvatské kolegyně. Jak to ale dělají, to nám žádná z nich neprozradila.
Levněji bez cestovky
Ubytovat se lze v hotelech střední kategorie za cenu zhruba deset maltských lir, což je asi 750 Kč s polopenzí na den, ovšem za předpokladu, že nevyužijete služeb našich cestovních kanceláří a zajistíte si pobyt sami. Naše kanceláře si účtují téměř stoprocentní rabat. Pokud se budete držet přímé objednávky, tak vás dovolená na 14 dnů letecky na Maltu nevyjde na víc, než dovolená v Chorvatsku nebo Černé Hoře. A věřte, že návštěva tohoto ostrova stojí opravdu za to.
Ostrov sám, plný slunce a nebe bez mraků, teploty se v sezoně pohybují výjimečně nad 36 stupňů Celsia ve stínu, mraky ani mráčky během pobytu skoro nevidíte. Vane tam mírný, večer však někdy i chladnější vánek, což po dnech plných slunce, je i odpočinek pro vysušenou pokožku. Malta je ostrov plný památek a zajímavých přírodních úkazů.
Vše tu sousedí
Ač to na mapě vypadá trochu zkresleně, všechna města na ostrově de facto sousedí. Jsou téměř propojena jedno s druhým. A co vás asi po příjezdu překvapí, nebude historický fakt, že Malta je bývalou britskou kolonií, a proto se tam jezdí vlevo jako ve Velké Británii a je proto třeba velmi opatrně přecházet, a také si dobře uvědomit, která strana je ta správná pro který směr autobusu. Nejvíc vás překvapí skutečnost, že města, která zmiňuji, nejsou značena, neboť s nadsázkou řečeno, je všichni tamní obyvatelé znají.
Autobusem kamkoli
Tak například z oblasti Quawra se do hlavního města Valetta dostanete za 40 minut místním žlutým autobusem, protože je to jen 15 kilometrů, a to za 50 centů za osobu (jedna cesta). Za podívání stojí pevnost v hlavním městě, muzea, pěší zóna... ale hlavně nedělní trh. Z hlavního města uvidíte přes malý záliv hned další vedlejší města Sliemu a Gziru, která rovněž vypadají na mapě vzdáleněji, ale skutečnost je jiná.
Všude je to zajímavé
Z vnitrozemí je zajímavé město Msida a Mdina - svými památkami, kostely i opevněními. Z pradávného hlavního města Mdina, ležícího na vršku (na Maltě ovšem nejvyšší nadmořská výška dosahuje pouhých 240 metrů), je vidět z prostředku ostrova na všechny strany vůkol, takže se dohlédne na moře, které je všude kolem.
Město Saint Juilenne sousedí přímo s Quawrou. Přátelský žlutý autobus neurčitého roku výroby vás dopraví téměř po celém ostrově, linky jsou označeny pro jednotlivé trasy. Dojem trošku kazí jejich vybavení, i když některé typy jsou na úrovni, na kterou jsme zvyklí u nás doma. Na řidiče se kvůli vystoupení zvoní provázkem a on na stanici většinou zastaví. Totéž předchází vašemu záměru někam se dopravit. Postavíte se na místo s vyznačením BUS a asi 15-20 minut vyčkáte příjezdu autobusu. Ten by zastavit měl, ale někdy se stane, že výjimka potvrdí pravidlo - a autobus, ač třeba volný, pokračuje dál. Prostě - jste na jihu a tam nejsou téměř žádná pravidla, vše je rozvolněné, žádný stres a žádná křeč, tak proč si kazit den zastavováním ve stanicích...
Opravdu zlaté pláže
Stejný autobus zaveze turisty na jedny z nekrásnějších pláží v oblasti Quawra, na Melieha Bay a Golden Beach. Zejména na pláži Golden Beach je opravdu zlatý písek, jak to plyne z jejího názvu. Jediným nedostatkem je, že jej máte všude. A to doslova. Ještě po návratu jej velmi nesnadno odstraňujete ze samotných plavek. Moře je všude velmi čisté, velmi teplé, troufám si odhadnout, že v letních měsících červenci a v srpnu 27-29 stupňů. Ovšem vylovit nějakou škebli na památku, je skoro nemožné, téměř žádné tam nejsou.
Trajektem na Gozo
Velmi snadno se podíváte i na sousední ostrov Gozo, žlutý autobus dopraví turisty až do přístavu pro odjezd, samotná plavba trajektem trvá pouhých 20 minut, s naloděním a vyloděním dohromady tak 50. Cena je 2,50 maltské liry za osobu, děti a důchodci mají všude slevy. Na ostrově žije asi sedm tisíc obyvatel, ve srovnání s nejmenším prostředním ostrovem Comino je to stále hodně, neboť tam žije celkem jen pět stálých obyvatel. Zkušený průvodce naloží zájemce do připraveného fordu a maje zdvojenou funkci průvodce i řidiče, objede s turisty ostrov za půl dne včetně překrásných jeskyní na rozhoupaném moři, ale ty památné snímky opravdu stojí za to.
Co a za co
Káva stojí asi 80 centů, Cola tak 75, zmrzlina kolem 50 centů jeden kopeček. Průměrná měsíční mzda je na Maltě 240 maltských lir, místní banky poskytují na všechno úvěry, nejnižší ceny za nemovitosti se pohybují od 20 tisíc, ceny aut pak začínají na 3000-5000 lirách. Zdravotní služby mají místní obyvatelé zdarma včetně zubařů, léků a operací. Pro návštěvníky platí totéž, ovšem za předpokladu, že nejste ošetřeni v soukromém zařízení. Pro zařízení státní by měla pojistka uzavřená před odjezdem v ČR zcela stačit, a to bez doplatků.
Místní obyvatelé si stěžují na příliv pracovních sil, legálních i nelegálních, zejména z Bulharska, Ruska, bývalé Jugoslávie, a také z Čech. Přesto se i těmto příchozím, a to dostanou méně, než je průměrná mzda, vyplatí na Maltě pracovat.
Toto všechno by měla cestovní kancelář klientovi říci, znáte však asi sami z praxe, že tomu tak leckdy, skoro většinou, není. Ač se mnohé z nich vydávají za velké odborníky.
Především angličtina
Všichni místní obyvatelé Malty vládnou plynulou angličtinou, a to od velmi raného dětství až po vysoké stáří. Děti se učí anglicky od první třídy, snadno se tímto jazykem domluvíte všude. I tady platí zlaté pravidlo, že stokrát lépe je rozumět národnosti nebritské než britské, jinými slovy, že každému cizinci lépe porozumíte nežli Britům samotným. Ochota a laskavost z místních lidí jenom čiší, sluníčko dělá divy, je škoda, že tady u nás ho máme tak málo.
V Praze působí společnost Malta Airlines, přes kterou si lze letenku objednat. Doporučuji vyhledat si ubytování přímo přes internet a místo drahých transferů sjednaných přes cestovní kanceláře, využít několikanásobně levnějších taxíků na Maltě samotné. Budete spokojeni.

Zdroj : Halo noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20092)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13929)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14090)

    Last minute
    18.1% (13464)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12963)

    Celkem hlasů: 74538

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.