E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Slezský dům v Jeseníku




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Zámek v Kamenici nad Lipou

Historie, lípa, prohlídkové trasy

 

Nedávno byl v Kamenici nad Lipou otevřen k prohlídkám pro veřejnost zámek. Více o něm se dozvíte v článku společně s tím, co je vlastně ona Lípa, podle které je Kamenice pojmenována.

 

Zámek Kamenice nad Lipou otevřen po rekonstrukci
Zámek v současné době patří Uměleckoprůmyslovému museu v Praze, které objekt v uplynulých letech opravilo a od 4. července 2004 ho můžete navštívit i vy. Protože se jedná o zahajovací sezónu zámku, nejsou ještě všechny naplánované úpravy realizovány.
Tři prohlídkové trasy zámku
První z nich je stálá expozice Kované železné práce ze sbírek UPM, ve které můžete vidět různé mříže, zábradlí, historické klíče od románské doby po předminulé (19.) století, zámky, klepadla a kované železné truhly. Část kolekce muzeum získalo darem, část byla nakoupena na aukcích.
Druhou částí expozice situovanou v jižní křídle zámku je výstava Muzeum pro všechny smysly organizovaná Městským muzeem Kamenice nad Lipou. Ta je přístupná od 4. 7. do 12. 9. 2004. V ní se můžete seznámit s autorským náčrtem, jak má vypadat budoucí stálá expozice Městského muzea, která má být otevřena v roce 2006. V rámci ní bude prezentována i historie Kamenice, ale převažovat by mělo hlavně obecné zaměření na lidské smysly, tedy na zrak, hmat, sluch, čich a chuť.
Třetí a poslední trasou je expozice pro tuto sezónu Minulost a budoucnost zámku, která vás seznámí s minulostí i současností zámku a můžete v rámci ní také nahlédnout na plány Muzea do budoucna.
Zámecká zahrada a Kamenická lípa
Mimo prohlídkové trasy si můžete projít i zámeckou zahradu, ve které najdete mnohasetletou lípu, podle které se jmenuje celá Kamenice ("nad" touto lipou se Kamenice nachází). Lípa se řadí v dnešní době mezi chráněné stromy, protože patří bezpochyby mezi přírodní rarity. Vznikla srůstem několika stromů, na jeden strom je opravdu úctyhodně obrovská. Při jejím výročí byla nedávno opodál v zámecké zahradě zasazena lípa nová.
Vstupné
Vstupné na zámek je dobrovolné, přesto si myslím, že jde o správně pojatou snahu o obnovu zámku a tvůrci si jistě ono dobrovolné vstupné zaslouží!
Trocha historie na závěr
Historie stavby, která byla do dnešních dnů přeměněna v zámek, začíná v roce 1348, kdy vlastnil kamenický hrad i panství Dobeš z Bechyně. V 15. století byl hrad přestavěn v gotickém slohu, z této doby pocházejí také nejstarší dochované části zámku. Znovu zámek renesančně přestavěl Jan Malovec z Malovic v roce 1570 (např. s arkádami). Nepřehlédnutelnou barokní přestavbu uskutečnila v roce 1744 Marie Terezie z Hartigu, pochází z ní mimo jiné vstupní věž. V polovině devatenáctého století, kdy byl majitelem zámku Johan Heinrich Geymüller, se udála poslední historická přestavba do dnešní podoby. V roce 1945 byl Benešovými dekrety zámek zkonfiskován a sloužil jako ozdravovna pro děti. Ta ukončila činnost v roce 1998, kdy začala současná rekonstrukce z větší části skončená tento rok.

Zdroj : Cestování


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20001)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13850)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14014)

    Last minute
    18.1% (13400)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12870)

    Celkem hlasů: 74135

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.