E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Na kole kolem Prahy V.

Podél Botiče

 

Výtoně do Záběhlic českou "cyklostezkou" po ulicích, pak po úzkých hlinitých cestách, kde se za mokra uplatní i horská kola
Jednou z možností, jak se v okolí Prahy

 

Zvyžít v přírodě kousek za dveřmi bytu nebo kanceláře, je cykloturistika na horských kolech. Pryč z kanceláře, daleko od továrny, hlavně někam ven!
Sedáme na kolo v centru Prahy a za pár minut se napojujeme na excelentní cyklostezku. Jedeme proti proudu Botiče do Průhonic. Bude nám na to stačit pár hodin.
Cyklostezka po ulicích
Od Vltavy přes Nusle a Vršovice do Záběhlic připomíná trasa českou variantu cyklostezky: je vyznačena žlutými tabulkami se znakem kola, ale vede po chodnících, parkovými cestami i přes rušné ulice.
Jenže v Záběhlicích je najednou všechno jinak. Značení nás navádí na hlinité cestičky po břehu potoka. Za sucha je zvládáme na trekkingových kolech, ale za mokra je to pořádné sousto pro horské speciály.
Jdeme do toho, no ne?
Na úzkých lesních pěšinkách protkaných kluzkými kořeny potkáváme opatrnější cyklisty, tedy většinou cyklistky, jak krátké úseky tlačí. Jsme ale chlapi, ne? Tak jedeme všechno. Bohužel se díky tomu řadíme mezi plaváčky. Botič na horním toku není příliš hluboký a mokrého cyklistu tedy čeká jen výsměch kolegů.
Sportovní zážitky z cyklistického výletu vždycky umocňujeme návštěvou jedné ze dvou průhonických zahrad. Známější je zámecký park s botanickou zahradou. Zajímavější je ovšem dendrologická zahrada na druhé straně dálnice poblíž Makra, která je na začátku léta vyhlášená kvetoucími rododendrony. V obou zahradách je zakázáno jezdit na kolech, ale bicykly je možné uzamknout poblíž pokladen. Podle nálady a sil se vracíme stejnou cestou zpět, nebo po silnici na metro Háje.
Popis trasy
Na kole se dá jet od Železničního mostu přes Vltavu, ale zajímavá část cyklostezky začíná až u Hamerského rybníka v Záběhlicích. Od něho jedeme proti proudu Botiče, který nám zůstane po levé ruce. Kličkujeme podél hřišť, zahrádek, přes pole a nakonec skrze les.
Vjíždíme do staré Hostivaře. Domky natlačené až k potoku nás nutí k obezřetnosti, úzká stezka vede těsně nad vodou. Po chvíli se ocitáme se mezi mnoha výletníky, kteří míří k Hostivařské přehradě. Po jejím levém břehu se proplétáme mezi rodinkami na procházce. Mnozí otcové s kočárky končí na horním konci přehrady, kde otevírá hořkou náruč dřevěný stánek s pivem. Pro nás je to přesně v polovině dnešní trasy.
V Petrovicích míjíme ragbyové hřiště a jsme zase v terénu. Po kilometru se objeví železný mostek. Projíždíme Čestlicemi a znovu vyrážíme do terénu. Nelze zabloudit, pokud se držíme směru potoka. Nakonec nás úzká lesní pěšina pod dálnicí dovede k Průhonickému zámku.
Trasa:
24 km z Výtoně, 13 km ze Záběhlic
Dendrologická zahrada:
Úterý-neděle 9-18 hodin, vstup 30 Kč dospělý, 15 Kč dítě
Průhonický park:
Denně 7-19 hodin, vstup 20 Kč dospělý, 10 Kč dítě

Zdroj : Web volný


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20096)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13940)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14096)

    • Last minute
    18.1% (13476)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12974)

    Celkem hlasů: 74582

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.