E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Západní Karpaty

Cyklovýlet na Velkou Javořinu

 

Start náročného celodenního cyklovýletu o délce 87 km ve Strážnici i cíl v Hradčovicích leží na železniční trati, kterou můžete použít ke zpáteční cestě. Ti, kdo se na tuto vzdálenost necítí,

 

mohou vynechat výjezd na Velkou Javořinu a od Kamenné Boudy rovnou sjet po cyklotrase 46 na Horní kopec. Zkrátí si tím trasu o 13,5 km na 73,5 km.
Trasu lze pokládat za středně obtížnou a je na ní několik míst k občerstvení. Ze Strážnice vyjedeme po cyklotrase 46 po silnici a zvolna stoupáme proti proudu říčky Radějovky do Radějova (5). Tady skončila otevřená krajina, přiblížili jsme se pod hřeben Bílých Karpat a stáčíme se podél hranice. Za Radějovem míjíme vlevo vrchol Travičnou s rozhlednou. Až k zotavovně Lúčina (9) s koupalištěm a chatovou osadou vede silnice, odtud se mění v lesní cestu a ostřeji stoupá na vrchol Výzkumu (439 m) (13,5) s výhledem na jih k hlavnímu hřebeni. Z vrcholu sjedeme po silnici do Malé Vrbky a pak po rovině do Hrubé Vrbky (16,5) s objekty lidové architektury. Zde se narodil Matěj Pavlík (biskup Gorazda), popravený za ukrývání atentátníků na Heydricha. Teď už jen po silnici dojedeme do prastaré obce Velká nad Veličkou (20). Od 19. stol. je národopisným střediskem slováckého Horňácka. Zvýrazňuje ji gotický kostel sv. Magdalény a několik domů lidové architektury. Silnicí do Javorníka (22) dojedeme ještě po rovině a pak budeme stále více stoupat k Zámečnickým mlýnům (27,5), k rekreační osadě Vápenka (31,5) s koupalištěm a pak prudčeji ke křižovatce u Kamenné boudy (36). Ti, kdo nechtějí na vrchol Velké Javořiny, pokračují dál k cíli, my ostatní po cyklotrase 5052 namáhavě stoupající lesní cestou na nejvyšší vrchol Bílých Karpat Velkou Javořinu (970 m) (44) na česko-slovenské hranici. Během druhé světové války tudy přešlo na 2500 Čechů na Slovensko, aby bojovali proti okupantům. Z holého temene s věží televizní retranslační stanice se nabízí kruhový rozhled na Moravu i Slovensko. Kolem Holubyho chaty na slovenské straně vzniklo turistické a lyžařské středisko. Stejnou cestou sjedeme zpět ke Kamenné boudě (52) a po lesních cestách s cyklotrasou 5051 zvolíme traverz Velké Javořiny s prudkým sjezdem k hlavní silnici do Květné a po ní ještě níž do Strání (62) s lidovou architekturou. V dlouhé obci při silnici bývala dřív tvrz a dvůr. Sklárny založené v roce 1794 patří k nejstarším u nás. Umělecky hodnotné jsou zvláště broušené soupravy z křišťálu. Masopustní zvyky, hlavně tanec "Pod šable", zaujaly i hudebního skladatele Leoše Janáčka. Od této chvíle budeme mít Bílé Karpaty za zády. Na konci obce vjedeme na polní cestu doleva a po ní později lesem vystoupáme nad silnicí na Horní Kopec (67) a po cyklotrase 5052 dokončíme dnešní výlet. Cestou uprostřed pastvin, které tvoří přírodní památku Dráhy s bohatou teplomilnou flórou a faunou, sjedeme do Horního Němčí (70,5) s kostelem sv. Petra a Pavla a pak už po silnici mírně sjíždíme do Slavkova, okrajem Dolního Němčí (na počátku vsi vpravo a vzápětí po silnici vpravo) dojedeme do Vlčnova (81,5). Ten si získal proslulost každoroční jízdou králů. Pak už jen lesním údolím projedeme do Veletin a přes říčku Olšavu k železniční stanici v Hradčovicích (87).

Zdroj : iHNed


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 28.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20109)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13950)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14115)

    • Last minute
    18.1% (13495)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12984)

    Celkem hlasů: 74653

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.