E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Na kole kolem Prahy IV. - Posázavská stezka

Do těla si dáte hlavně na zřícenině Zbořeného Kostelce

 

Jednou z možností, jak se vyžít v přírodě kousek za dveřmi bytu nebo kanceláře, je cykloturistika na horských kolech. Co takhle zajet někam, kde to známe? Kde to známe skoro všichni.

 

Na Sázavu! Nejkrásnější český říční kaňon proráží řeka ve svém dolním toku. Dá se projet na horském kole, projít pěšky i splout na lodi.
Dolní Sázava
Na kole je populární je především úsek Posázavské stezky z Kamenného Přívozu do Píkovic. Desetikilometrová trasa se dá na horském kole ujet za hodinu, s dětmi je to ovšem celodenní výlet.
Do Kamenného Přívozu jezdí každou hodinu vlak na trati mezi Prahou-Braníkem a Čerčany. Už to je zážitek, protože dvoupatrové vagóny nás vezou po trati Posázavského pacifiku skrze tunely a přes vysoké mosty.
Od nádraží přejedeme silniční most a narazíme na červenou turistickou značku. Po silnici vystoupáme do prudkého kopce, zabočíme doprava a jsme v přírodě. Prudce sjíždíme po cestičce znovu k vodě a do konce výletu ji neztratíme z očí. Více či méně stoupáme a klesáme po pohodlné kamenité pěšině od Sázavy do svahů nad ní. Na několika vyhlídkách se kocháme výhledem na stříbrnou stužku řeky hluboko pod námi, abychom k ní mohli po pár minutách sjet a zblízka pozorovat vodáky.
Dvoje kamenné schody
Že se blížíme k cíli poznáme, když se nám do cesty staví kamenné schody. Scházíme po nich k řece s koly na ramenou, míjíme desku Klubu českých turistů, kteří Posázavskou stezku mezi válkami vybudovali, další schody vyjdeme s kolem na rameni nahoru a po loukách si to šineme do Píkovic.
Vlaková zastávka stojí na druhé straně řeky, kam vede most pro pěší. Pokud ji budete hledat v jízdním řádu, nenechejte se zmást, protože název nezní podle Píkovic, ale podle nedaleké vesničky Petrov. Jestliže máte u sebe průkazku na městskou hromadnou dopravu, nezapomeňte uplatnit slevu jízdenky.
Dáme si do těla na Zbořeném Kostelci
Vždycky, když si chceme trasu trochu prodloužit, vyrážíme až z Čerčan po silnici červenou turistickou značkou do Nespek. Teprve za nimi vjíždíme na pohodlnou širokou cestu po pravém břehu Sázavy.
Za vidění stojí zřícenina hradu Zbořený Kostelec. Přesně podle názvu z něho mnoho nezbylo, jen pár opěrných zdí. Zato nabízí krásný daleký výhled na řeku. Pokaždé se pokoušíme vyjet až ke hradu na kole, ale většinou končíme někde v polovině. Kombinace prudkého kopce, hlubokého úvozu, mazlavé hlíny a vlhkých kořenů je přímo vražedná. Jen jednou jsme nemuseli tlačit, nebo nechat kola zamčená pod kopcem, a to když řádilo loňské dlouhé sucho.
Na zříceninu ovšem vyjíždět nemusíme, protože se napojujeme na červenou turistickou značku, která nás hlubokými lesy dovede do Kamenného Přívozu, odkud jedeme Posázavskou stezkou do Píkovic. Kdo ještě nemá dost, pokračuje po pravém břehu přes Davli do Prahy. To je z Čerčan pěkná celodenní cyklistická túra.
Trasa:
10 km z Kamenného Přívozu, 35 km z Čerčan, 60 km z Čerčan do Prahy
Jídlo a pití:
Vodácko-rybářská restaurace nižší kategorie, ale za to s výbornou atmosférou a klasickou hospodskou stravou stojí po levé straně řeky u mostu v Kamenném Přívozu. Vesnická hospoda je otevřená na levém břehu u jezu v Podělusích a jednoduché občerstvení je k dispozici u jezu Žampach na pravém břehu. Výběr restaurací různých cenových skupin je v Píkovicích, ale populární je hlavně cukrárna u mostu.

Zdroj : Web volný


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20037)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13873)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14035)

    • Last minute
    18.1% (13422)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12899)

    Celkem hlasů: 74266

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.