E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Chrudimsko

Vycházka po Slatiňanech

 

Městečko Slatiňany se může pochlubit celou řadou rozmanitých krás - nejen těch historických, ale i kulturních a přírodních. V samém srdci města se nachází majestátní zámek, na jehož místě

 

původně stála stará tvrz ze 13. století, krásný park v anglickém stylu či věhlasný hřebčín s chovem starokladrubského vraníka. Pokud jsou vaší srdeční záležitostí právě koně, jste ve Slatiňanech skutečně na správné adrese. Na zámku se totiž nachází expozice, jejíž rozmanité exponáty spojuje právě téma koně. Tento přítel člověka se zde objevuje na dobových rytinách, plastikách, obrazech či v porcelánovém provedení. Téma koní zastupují umělecká díla i tak slavných umělců jako J. Mánese, J. Hamiltona, D. Velázqueze, Adriana de Vriese a J. V. Myslbeka. Děti ve Slatiňanech ocení miniaturu zdejšího zámku, který se poeticky nazývá Kočičí hrádek. V rozlehlém lesoparku asi kilometr a půl od původního zámku jej nechala postavit pro své potomky kněžna Vilemína Auerspergová. Jinou zdejší zajímavostí je kostel svatého Martina. Cesta k němu vede vzrostlým stromořadím kolem morového sloupu připomínajícího zničující morovou epidemii z konce 17. století. Příjemná je i vycházka ke Kochánovickým rybníkům a k nedalekým slatinám. Podle těchto mokřadních luk, které obývá řada vzácných živočichů, vznikl koneckonců i název města Slatiňany.

Jak se tam dostat
Autobusem, vlakem: Autobusových spojů jede z nedaleké Chrudimi řada. Jízda trvá pět minut a stojí pár korun. Časté je také vlakové spojení. Za jízdenku na vlak zaplatíte deset korun, pokud máte zákaznickou kartu, přijde vás jízdné na sedm korun.

Turistické informace:
Státní zámek Slatiňany je v srpnu a září otevřen denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Pokud však do Slatiňan zamíříte v říjnu, zámek budete moci navštívit pouze o víkendu nebo státních svátcích. Otevřeno bude od 9 do 16 hodin. Plné vstupné je 50 korun, snížené vyjde na 25 korun. Za vstup do parku zaplatíte deset korun. Předem lze objednat návštěvu parku s průvodcem. Pokud jedete autem, můžete zaparkovat zhruba tři sta metrů od zámku.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19783)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13702)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13861)

    Last minute
    18.1% (13226)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12688)

    Celkem hlasů: 73260

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.