E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Hrusice

Mikešova a Ladova vesnice

 

Pro děti to je ta nejlepší možná zpráva ze všech. Hrusice, kde mluvící černý kocour Mikeš rozbil krajáč na mléko a vydal se do světa vydělat na nový, skutečně existují. Jeďte prstem po mapě

 

z Prahy po dálnici na Brno a hned je nedaleko Mirošovic či Senohrab uvidíte.
Pro tatínky, co rádi pivo: Hrusice jsou několik kilometrů od věhlasných Velkých Popovic. A pro maminky, co rády romantiku pod hvězdnou oblohou: Hrusice leží asi tři kilometry od Ondřejova, kde mají ve hvězdárně jeden z největších dalekohledů v Evropě.
Mluvící kocour
Na průsečíku těchto dvou ukazatelů se rozprostírá Mikešův svět. Mluvící kocour má stejné rodiště jako jeho autor, spisovatel Josef Lada. Je jím domek na východním konci návsi u Hrusického rybníka. Není to však původní stavení, ve kterém žil Josef Lada - tedy Pepík Ševců. To bylo zbourané v roce 1932 a na jeho místě byl postaven nový rodinný domek. V chalupě "u Ševců" bydlel kromě Mikeše a šišlavého bílého kocourka Nácíčka také čuník Pašík a naproti přes ulici, v obecní pastoušce strýčka Malinovského zase kozel Bobeš.
Hned v jedné z prvních kapitol knížky najdete jedinečný důkaz, jak se Josef Lada inspiroval okolím. Kozel Bobeš, kromě toho, že mluvil, se jednoho dne také učil chodit jen po zadních a držel přitom v předních nohách hrnek. Chtěl totiž roznášet pivo, jak to viděl na hospodském tácku s reklamou na Velkopopovického kozla.
Kostel z pohlednic
Až přejdete na hrusickou náves, uvidíte těch inspirací víc. Takový kostel svatého Václava. Lze o něm mluvit odborně, třeba že byl postaven už ve 13. století. Ale stejně tak lze o kostelíku na návrší nad návsí jednoduše říci, že to je přece ta známá silueta ze všech Ladových pohlednic, vánočních i velikonočních.
Prakticky vše, co na hrusické návsi uvidíte, Lada ve svých obrázcích použil. V hostinci U Sejků se můžete najíst a zároveň si jeho interiér porovnat se slavným Ladovým ztvárněním hospodské rvačky. Určitě se vyplatí si k mapě přibalit i několik pohlednic, střídavý pohled na obrázky a skutečný svět nabízí zajímavé srovnání.
Po úvodním kolečku se můžete vrátit zpátky k Ševcovic chalupě a začít dětem ukazovat jednotlivá místa z knihy o Mikešovi. Na mostku přes potok hnal pes Furfák od Marýsků malého Nácíčka, kterého si babička poslala k Sejkům pro cikorku.
Proti proudu potoka bývala mezi domy č. 44 a 48 Jedličkova louže, na kterou se šel Mikeš v zimě v nových botách klouzat. V létě zase v louži skončil Franta Kuldanů, kterého do ní vyklopil trakař Koloděj. Dnes už je louže zavezená. Za Ševcovic chalupou bývala za mezí Mlejnkova zahrada, kam chodili na hrušky Mikeš s Pepíkem.
Mikešova cesta
A když Mikeš na prkně přes strouhu zakopl a rozbil krajáč, sbalil si kabátek a vydal se do světa vydělávat. Do světa se z Hrusic v Mikešových stopách odchází proti proudu potoka směrem k lesu. Další pokračování výletu určují moderní informační tabule takzvané Mikešovy cesty, což je turistická trasa z Hrusic až do Říčan u Prahy. Měří dvacet kilometrů a lze si ji zkrátit například už v Mnichovicích, kam se podle knížky vydali Mikeš, Bobeš a Pašík na pouť. Motivací pro putování až do cíle v Říčanech ale může být netradiční soutěž. V Hrusicích si lze vyzvednout kartičku, na kterou se na předem určených místech Mikešovy cesty sbírají kontrolní razítka. Kdo jich má alespoň devět, pošle kartičku do informačního centra v Říčanech a na některé z poutí v kraji Josefa Lady může při losování vyhrát některou z cen.
Informace
Mikeš se do světa vydal pěšky s holí v ruce a smotaným kabátkem na zádech. Můžete to zkusit také, když do Hrusic pocestujete veřejnou dopravou. Z Prahy lze jet vlakem do Mirošovic a do Hrusic pokračovat 2 km pěšky. Z hlavního nádraží vyjíždějí osobní vlaky v sobotu dopoledne v hodinových intervalech vždy několik minut před půl. Při cestě autem se z dálnice D1 odbočuje na sjezdu na Mirošovice, ze kterých vede do Hrusic silnice 508.
Památník Josefa Lady stojí stranou od hrusické návsi na jižním okraji vesnice. Je to dům č. 115. Památník, ve kterém jsou vystaveny obrázky Josefa Lady i jeho dcery Aleny a kde si lze prohlédnout třeba Ladovu dýmku, je otevřený kromě pondělí každý den od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin. Exponáty ukáže návštěvníkům průvodce a poslední prohlídka začíná hodinu před zavírací dobou.

Zdroj : iHNed


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20058)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13897)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14062)

    • Last minute
    18.1% (13442)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12921)

    Celkem hlasů: 74380

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.