E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Čína

Moderní Čína je dnes zemí mrakodrapů

 

Rozsáhlý stavební ruch je patrný už na cestě z letiště v Pekingu do centra čínské metropole. Socialistická velmoc v Asii staví dnes veliké mrakodrapy, čínská velkoměsta připomínají

 

americké metropole z filmů.
V ČLR si uvědomují důležitost bytové výstavby, protože řada obyvatel se stále musí spokojit s nižší úrovní bydlení. Nevznikají tu paneláky, ale přímo mrakodrapy. V jednom bydlí tolik lidí, co na jednom našem panelákovém sídlišti. V sousedství jsou mnohdy dál vidět původní nízké domečky, jejich obyvatelé se ze zvyku brání přestěhování do nového mrakodrapu.
Kdysi typický obrázek z čínských ulic plných bicyklů dnes už neplatí, naplnila je auta. V metropoli panuje čistota, na chodnících není vidět nedopalky nebo žvýkačky. Životnímu prostředí tam věnují ohromnou péči. Když staví dům, vzniká v blízkosti pás zeleně. K tomu patří i výsadba stromů. Ne malých, ale vzrostlých. Každým parčíkem prochází vždy ráno člověk, který kontroluje jeho vzhled. Výstavba parků probíhá rychle. Jedno ráno jdete kolem nároží u hotelu, kde dělnicí pokládají do země kabely a nákladní vozy přivážejí zeminu. Za čtyři dny tam je kompletní park: se stromky, záhony květin a cestičkami.
Auta ze světa
Dojem z krásných budov v Pekingu kazí jen bedny klimatizace připevněné na zdi zvenku. Hotely a moderní budovy však mají klimatizaci uvnitř.
Ulicemi měst v Číně jezdí auta všech značek, většinou japonských, ale i německých. Narazíte i na jednu dvě české oktávky. Kdo chce v Číně koupit auto, musí předložit potvrzení, že má kde zaparkovat. Jinak si ho koupit nemůže.
Číňané jsou, na rozdíl od třeba Vietnamců, v oblékání uvolněnější. Nosí minisukně a šortky. Ani zde však nejsou v módě džínové oděvy.
Druhý po bohu
Nejhledanější atrakcí je Velká čínská zeď, která prochází po hlavním hřebeni horského systému a přináší státu slušné peníze. Zeď sloužila nejen jako ochrana proti nepřátelům, ale i jako hedvábná stezka.
Perlou je Zakázané město, kde sídlili čínští panovníci. Jmenuje se tak, protože tam nesměl vstoupit běžný Číňan. Bylo určeno jen císaři a jeho družině. V Zakázaném městě je 9999 místností. To proto, že bůh má, jak se v Číně traduje, na nebi 10 000 pokojů: a protože císař byl druhý po bohu, má o jednu místnost méně. Nyní se město rekonstruuje, protože v Pekingu budou v roce 2008 olympijské hry.
Reklama vede
Šanghaj je ekonomické středisko ČLR. Zažívá ohromný rozvoj, všude jsou mrakodrapy. Jsou tu zřízeny zvláštní ekonomické zóny, umožňující všem zahraničním investorům postavit si správní budovu. Příliv investorů přináší pak peníze do městské kasy.
Šanghaji dominují neonové reklamy a obří billboardy. Reklama je v Číně prvořadá. V obchodu nenajdete falzifikáty oděvů známých značek. Zboží se prodává jen v kamenných obchodech, neexistují tu tržnice. Textilní výrobky jsou hlavně z bavlny a každý jednotlivý druh textilu je k mání v libovolné barvě. K dostání jsou oděvy světových značek, na Číňanech ale nejsou často vidět. Čínští činitelé na to uvedli, že tak dobře jako v Šanghaji se v celé zemi určitě zatím nežije.
Přesto cesta, kterou se Číňané vydali, se zdá být správnou. Zastupuje ji myšlenka jednoho z jednoho z čínských představitelů, a sice, že žít v socialismu neznamená žít v bídě.

Zdroj : Halo noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19783)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13700)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13860)

    Last minute
    18.1% (13223)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12686)

    Celkem hlasů: 73252

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.