E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Hotel Laguna - Orea Hotels




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Klatovsko

Krása z rozhledny Bolfánek

 

Nádherný rozhled do tiché krajiny Pošumaví, pohled na chodský kraj, Český les a Brdy. Takový zážitek se nabízí turistům, kteří vystoupají 138 schodů na rozhlednu stojící na kopci Žďár u Chudenic

 

na Klatovsku. Rozhledna, kterou místní nazývají roztomile Bolfánek, má zajímavou historii. Na jejím místě stál od roku 1726 kostel svatého Wolfganga, který však byl již roku 1785 zrušen dekretem Josefa II. Když byl chrám po dalších pětadvaceti letech kvůli zchátralosti pobořen, zůstala stát pouze věž. Z tohoto pozůstatku nakonec vznikla pomocí úprav rozhledna opatřená střechou s pěti věžičkami a gotickým pavlánem.
Nedaleko od rozhledny se rozkládá další zajímavost: anglický park s empírovým zámečkem Lázeň a arboretum Americká zahrada, které zde, založeno hrabětem Evženem Černínem, stojí již od roku 1842. V arboretu převažují severoamerické dřeviny a mezi zdejší pozoruhodné exempláře patří například jedle Douglasova, která byla v Evropě vysazena vůbec poprvé právě zde. I když zlí jazykové tvrdí, že strom byl ještě dříve vysazen v Hamburku.
Procházkou lesoparkem se dostanete až k zámečku Lázeň, kde s několika přestávkami strávil posledních 11 let života Josef Dobrovský jako vychovatel dětí Černínských. Zámek tohoto nejstaršího českého rodu koneckonců můžete navštívit při zpáteční cestě v Chudenicích.

Jak se tam dostat
Vyhlídková věž Bolfánek se nachází asi 15 kilometrů od Klatov na vrchu Žďár. Jedete-li autem, na věž se nejlépe dostanete, pokud za Lučicemi ve směru na Chudenice odbočíte doleva na asfaltovou silnici. Poté se dostanete na parkoviště u zámeckého parku. K rozhledně Bolfánek odsud dojdete podle směrníků umístěných na stromech.

Turistické informace: Otevírací doba vyhlídkové věže je v srpnu od úterý do neděle v čase od 9 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Poslední výstup je možný 15 minut před koncem otevírací doby. Za špatného počasí je rozhledna uzavřena. Návštěvu je možné dohodnout telefonicky i mimo otevírací dobu na čísle 376 398 245 nebo na mobilu 606 859 345.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19989)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13837)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14006)

    • Last minute
    18.1% (13384)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12857)

    Celkem hlasů: 74073

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.