E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 25. 04. 2024
Name-day Marek
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Apartment In Chapel




Magazine Gulliver

Previous page

Grabštejn

Nová expozice obrazů na hradě Grabštejn korunuje prohlídku hradu

 

Dosud nevystavené obrazy mohli spatřit poprvé v sobotu večer návštěvníci hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou. Nacházejí se ve třech místnostech na konci prohlídkového okruhu a nejvzácnější z nich,

 

rozměrná rokoková plátna, se stala pro turisty důstojnou tečkou za návštěvou hradu, řekl ČTK kastelán Jan Sedlák.
"Rokoková plátna neboli panó, z nichž největší je šest metrů dlouhé a čtyři metry široké, objevili pracovníci z pražského Národního památkového ústavu v depozitáři na zámku v Mnichově Hradišti. Nejdříve se vůbec nevědělo, o co jde, jen cosi bylo namotáno na navijáku," uvedl Sedlák. Plátna v depozitáři ležela desítky let a musela se opatrně a po částech rozmotávat. Na jejich obnově pracovala malířka Radana Hamsíková.
Záchrana místy velmi poškozených pláten trvala zhruba tři roky a stála několik set tisíc korun. Na jejich restaurování přispělo ministerstvo kultury. "Na plátnech jsou zobrazeny galantní scény z fantastických zahrad s příslušníky šlechtického rodu, ale i opičkami nebo papoušky," uvedl Sedlák.
V nově otevřených místnostech návštěvníci Grabštejna najdou také obrazy ze 17. a 18. století a nástěnné secesní barevné pásy s malbami. "Mezi obrazy dominují barokní a romantické krajinomalby. Jejich nejznámějším autorem je pravděpodobně Francesco Casanova, bratr známého svůdníka," řekl Sedlák.
Hrad Grabštejn využívala do roku 1989 armáda. Když ho opustila, byl ve velmi špatném stavu. V příštích třech letech se ovšem Grabštejn dočká velké rekonstrukce, na kterou uvolní přes 50 milionů korun ministerstvo kultury. Až dosud stály opravy hradu zhruba 40 milionů korun. O záchranu hradu bojují místní nadšenci už 15 let. Například Luděk Vele, sólista opery Národního divadla a rodák z Chotyně, kde Grabštejn stojí, pořádá v jeho prospěch pravidelné benefiční koncerty.
První zmínky o Grabštejnu se objevily ve 13. století. Současnou renesanční podobu získal po přestavbě v 16. století. Kromě státu mu po roce 1989 hodně pomohly občanské iniciativy, na jeho obnově se podílel i Česko-německý fond budoucnosti.

Zdroj : iGenus


    Previous page

     


    Weather

    Friday 26.04.

    25°C
    12°C

    Saturday 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20045)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13878)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14043)

    • Last minute
    18.1% (13430)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12905)

    Number of contender 74301

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.