E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Krasavice Sicílie

Italský ostrov proslavila mafie, ale i úžasná příroda

 

Když Bůh stvořil svět, vzal prý do rukou Zemi, a spokojen s tím, jakou krásu vytvořil, políbil ji. Tam, kde se jí dotkl svými ústy, je dnes Sicílie... Tolik legenda, které nejen Sicilané,

 

ale i turisté dávají stoprocentně za pravdu.
Dýmající vulkán
Překrásným přírodním scenériím bezesporu vévodí Etna, která je se svými 3343 metry nejvyšším činným vulkánem Evropy. Sopka čas od času neškodně vyplivuje trochu popela a nějaký ten kamínek. Značně znepříjemňuje život jen tehdy, laškuje-li o něco déle. Za to však nabídne velkolepou podívanou, kvůli které sem směřují návštěvníci z celého světa.
"Turisté rovná se peníze. A peníze my tady potřebujeme," zubí se vrásčitý signor Salvatore a pomalu směřuje na náměstíčko, kde se pod Etnou každý podvečer schází mužská část populace z celé vesnice, aby si podebatovala. Hlavním tématem rozhovoru je v poslední době "euro a drahota, která s ním přišla".
Právě chudoba řady místních lidí vždy nahrávala mafii, která se postarala o to, že je Sicílie světoznámá bohužel z té špatné stránky. Na základě svého propojení s politikou a veřejnou správou mafie i nadále nepřímo ovládá celou Sicílii. Tyto okolnosti však běžný turista ani nezaregistruje. Pro něho je Sicílie vlastně bezpečná, pravděpodobnost, že bude okraden, je dokonce menší než třeba v Římě či Praze.
Sicílie může být považována za jednu z kolébek civilizace. Vždyť nejstarší známky života na tomto ostrově jsou už z neolitu, ze šestého tisíciletí před Kristem. Důkazem jsou kresby v jeskyni Addaura nedaleko Palerma. Poté zde vládli Féničané, Kartáginci, Řekové, Římané, Arabové, barbaři, Byzantinci, Normané a všichni tu zanechali něco ze svého kulturního i architektonického bohatství.
Řeky založené Agrigento, jedno z nejkrásnějších antických měst, je slavné zejména díky pozůstatkům sedmi dórských chrámů, vystavěných na skalním hřbetu nedaleko jižního pobřeží. Velmi známý je chrám Kastora a Polluxe, ale za pozornost stojí i chrám Konkordie, chrám Héřin, Herkulův, Vulkánův či nikdy nedokončený gigantický chrám Diův, jenž měl dosahovat do výšky 40 metrů.
Katedrála v Monreale je nádhernou ukázkou normanského stavitelství. Lomené oblouky na impozantním chrámu z 12. století se tu doplňují s byzantskými vlivy, vnitřní stěny a klenby jsou pokryty mozaikami, samé zlato a barvy.
Jedním z turisty nejnavštěvovanějších míst jsou Syrakusy, kdysi antické velkoměsto, založené Korinťany ve druhé polovině 8. století před naším letopočtem. Na obraně města se v punských válkách podílel i Archimedes, který zde pak nalezl svou smrt. Jádro starého města leží na ostrově na východním pobřeží a od nového města, ležícího na pevnině, jej odděluje úzký kanál.
Palermo, hlavní město Sicílie, neblaze proslavilo někdejší řádě-ní mafie, která se zde dopouštěla největších zločinů, ale s městem jsou spojeny i slavné procesy s jejími předáky. I přes stále kypící ruch a nepříjemný zápach z výfuků řvoucích skútrů si Palermo uchovává své zvláštní kouzlo.
Ještě jiný ostrov
Na Sicílii v každém případě stojí za to dopřát si místní kuchyni. Kromě ryb a skvělého místního vína byste neměli vynechat ani "domorodé" speciality, jako jsou arančini (smažené rýžové koule plněné ragú, máslem, sýrem, špenátem nebo lilkem) či granita - něco na způsob naší ledové tříště rozmanitých chutí, k níž se podává horká brioška. Několik slov prohozených v baru mezi jednotlivými ochutnávkami vám navíc odkryje ještě jednu tvář Sicílie - tu jež žije v srdcích místních obyvatel.

Jak na Sicílii
Letadlem: Přímá linka z Prahy do Catanie či Palerma, jediných letišť na Sicílii, nelétá. Výjimku tvoří charterové lety, které však nejsou pravidelné. Je tedy třeba přestoupit v Římě nebo Miláně. Letět lze také přes Mnichov, Amsterdam či další metropole.

Autobusem, vlakem: Přímá autobusová ani vlaková linka neexistuje. Nejvýhodnější je cestovat do Říma a odtud pak na Sicílii některou z dálkových linek.

Autem: Při cestě automobilem je třeba počítat nejen z dlouhou cestou, ale také s dálničními poplatky a jízdenkou na trajekt. Je výhodné nalodit se již v Neapoli. V turistické sezoně byste si místa na trajekt měli rezervovat předem. Cena jízdenky je závislá na období, ve kterém cestujete, na velikosti automobilu, počtu osob a samozřejmě na tom, jaký komfort si hodláte na lodi dopřát.
Vzhledem k tomu, že cesta trvá celou noc, je lepší nešetřit.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19844)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13751)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13906)

    Last minute
    18.1% (13272)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12747)

    Celkem hlasů: 73520

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.