E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Čtvrtek, 28. 03. 2024
Name-day Soňa
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Mühl - Bedřichov




Magazine Gulliver

Previous page

Praha

Unikátní Loosova vila

 

Dům se má líbit všem. Na rozdíl od uměleckého díla, jež se nepotřebuje líbit nikomu, napsal roku 1910 architekt Adolf Loos. Také dodal, že dům má sloužit pohodlí. Když o dvě desetiletí později

 

dokončil v pražských Střešovicích jednu ze svých životních realizací - dnes známou jako Müllerova vila - jeho představy se vlastně naplnily. Vznikla jedna z nejpozoruhodnějších funkcionalistických staveb, která vsází na jednoduchost a účelnost, aniž by však rezignovala na touhu být opravdově krásná.
Vila, postavená v letech 1928 až 1930, vznikla díky šťastnému setkání Františka Müllera, významného podnikatele a obdivovatele moderního umění, s talentovaným architektem. Mezi oběma došlo k souznění duší, a tak mohl Adolf Loos dát plně průchod své koncepci prostorového plánu (takzvaného Raumplanu). V praxi to znamenalo, že architekt rezignoval na klasické rozdělení domu na patra a jednotlivé místnosti nechal vystavět v různých výškových úrovních kolem schodiště jako centrální osy. Vznikl tak vzdušný prostor, který byl pomocí barev, nábytku a doplňků sladěn i v nejmenších detailech.
Poválečný osud vily nebyl příliš šťastný: po roce 1948 byl dům Müllerových vyvlastněn. V letech 1997 až 2000 se však vilu podařilo uvést do původního stavu. Pokud se tedy dnes chcete přenést do atmosféry
počátku 30. let, určitě unikátní Loosovu vilu navštivte.

Jak se tam dostat
Metrem, tramvají: Müllerova, nebo také Loosova vila se nachází na adrese Nad hradním vodojemem 14 ve Střešovicích v Praze 6. Z centra pojedete po trase metra A na stanici Hradčanská. Odtud pokračujete tramvají číslo 18 a vystoupíte ve stanici Ořechovka. Vilu uvidíte vlevo ve svahu. Schody, které se kolem ní vinou, vás dovedou ke vstupu.
Informace pro návštěvníky: Prohlídka vily je možná pouze po předchozí rezervaci (tel.: 224 312 012). Od dubna do října jsou návštěvní dny v úterý, ve čtvrtek, v sobotu a v neděli vždy od 9 do
18 hodin. Vstupné činí 300 korun, snížené stojí 200 korun. Děti do šesti let v doprovodu rodičů mají vstup zdarma. Maximální počet návštěvníků ve skupině je sedm.

Zdroj : Nedělní svět


    Previous page

     


    Weather

    Friday 29.03.

    25°C
    12°C

    Saturday 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19798)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13713)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    • Last minute
    18.1% (13243)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Number of contender 73335

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.