E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Žďársko

Vodohospodářská naučná stezka dnes začala sloužit veřejnosti

 

Na pravobřežní komunikaci kolem Vírské přehrady na Žďársku se dnes turistům otevřela Svratecká vodohospodářská naučná stezka. Na 16 kilometrech trasy lidé najdou 22 informačních

 

panelů, upozorňujících na vodohospodářskou důležitost lokality. Slavnostního zahájení provozu v Dalečíně se zúčastnilo kolem 300 lidí. Účastníci se pak pěšky i na kolech vydali na trasu stezky končící v obci Švařec.
Pravobřežní cesta kolem vodní nádrže je nyní dočasně zprovozněna pro pěší, cyklisty a lyžaře. Přechodný režim platí do ledna 2006. Existenci naučné stezky potom může zkomplikovat nedávno schválená změna pásem hygienické ochrany. "Zůstávám optimistou, myslím, že by byla velká škoda stezku nějakým zákazem zlikvidovat, řekl František Klimeš z odboru životního prostředí radnice v Bystřici nad Pernštejnem, který je duchovním otcem stezky.
Otevření naučné stezky je součástí dlouhodobého programu rozvoje regionu Bystřicka s názvem Vysočinou za zdravím a poznáním. Na jejím vybudování se podílela radnice v Bystřici nad Pernštejnem, Mikroregion Bystřicko i Povodí Moravy.
Turisté se na informačních tabulích, opatřených mapami, obrázky i leteckými snímky, dozvědí například zajímavosti o budování Vírské přehrady, o zatopené vesnici Chudobín, o ochraně vod, možných haváriích a jejich likvidaci či o úpravnách surové vody. V Dalečíně, kde je elektrárna, pak i o využití vodní energie. Během cesty se dočtou i o historii obcí kolem přehrady a najdou tam i nabídku turistických služeb, uvedl Klimeš.
Náklady na vznik stezky dosáhly 300.000 korun. Na jejich úhradě se podíleli i sponzoři. Například odpadkové koše na cestě už v minulosti vybudovalo Lesní společenství obcí. Organizátoři ale zatím nepočítají s instalací odpočívadel.
Na stezce se musejí dodržovat přísná opatření, vodní nádrž je zásobárnou pitné vody pro desítky tisíc obyvatel. Města a obce v okolí už mnoho let bojují za zpřístupnění přehrady veřejnosti. Obce byly přísně omezovány v rozvoji, zemědělci v hospodaření. Na rozdíl od jiných přehrad nesmí Vírská sloužit rekreaci - tedy koupání či rybolovu.
Přehrada Vír I. se stavěla v letech 1948 - 1957. Slouží pro snížení průtoků velkých vod, k energetickým účelům, a především jako zásobárna pitné vody pro Žďársko a Brněnsko. Jezero dlouhé 9,3 kilometru má rozlohu přes 223 hektarů a maximální objem přes 56 milionů metrů krychlových vody.

Zdroj : České noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20090)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13928)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14090)

    • Last minute
    18.1% (13464)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12963)

    Celkem hlasů: 74535

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.