E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Maďarsko

Vidámpark v Budapešti - Nostalgický lunapark v 21. století

 

Nejprve to zavrže, jako když kráčíte po staré prkenné podlaze, a v pohledu proti obloze se bude zdát, že se mohutné trámy kývají ve větru. K tomu se každou vteřinou budete vzdalovat víc

 

a víc od země. Ve třicetimetrové výšce zaskřípou trámy naposled, a vy se propadnete.
Vozík, ve kterém sedíte, nabere padesátikilometrovou rychlost a těsně u země vás další dřevěná vlna znovu zvedne vzhůru. Dřevěná horská dráha, v originále zvaná Hullámvasút, vozí dospělé i děti v budapešťském Vidámparku přes osmdesát let. Na kilometrové dráze s devíti vlnami se vozíky poprvé rozjely v roce 1922.
Na třicet atrakcí
Dnes je dráha oficiální kulturní památkou. Mezi barevnými neony modernizovaného zábavního parku působí přesto stále jak z jiného světa. Ostatně, v roce 1922 byl svět opravdu jiný. Mustafa Kemal získal Cařihrad a skončila Osmanská říše. V prosinci téhož roku naopak vznikl SSSR. Italským premiérem byl zvolen Benito Mussolini, James Joyce vydává poprvé Odyssea, archeolog Carter objevuje hrobku faraona Tutanchamóna. To všechno dřevěná stavba, tak podobná starým dřevěným lešením v pražských ulicích, pamatuje.
Děti se ale přílišné porce nostalgie nemusí ve Vidámparku obávat. Hlavní zábavu obstarávají moderní stroje a po předkrmu na dřevěném veteránovi mohou přesednout na horskou dráhu Looping Star, která nabízí rychlost až 75 km/h a především jízdu hlavou dolů.
Celkem je ve Vidámparku přes třicet atrakcí, takže na jeho návštěvu s dětmi se vyplatí vyhradit si nejlépe celé odpoledne i večer. Teprve rozsvícené atrakce a řady barevných žárovek vytvářejí tu pravou atmosféru lunaparku.
Hned u vchodu čekají dva první velké testy pro váš žaludek. Napravo stojí vysoká věž zvaná Ikarus. Okolo třicetimetrového sloupu tu ve výšce desátého patra obytného domu rotují malé gondoly, ze kterých uvidíte celý park jak na dlani, tedy pokud nemáte problém se závratí.
Vlevo od vstupní brány se zase pohupuje Loď snů - Dreamboat. I z ní můžete vidět park a Budapěšť z výšky. Budete to však hlavou dolů. Loď své zprvu nevinné houpání stále zvětšuje, až nakonec kolem svého stěžně opíše celý kruh. Na horské dráze Looping Star a vodním tobogánu Log flume jsou zase připravené kamery, které fotografují vystrašené obličeje návštěvníků řítících se dolů. Snímek na památku stojí 600 forintů.
Dáte gól?
Kdo se raději drží při zemi, může si zkusit souboj s fotbalovým brankářem. Penaltový trenažér získal v roce 2003 ocenění jako nejlepší zábavní novinka. Míč je skutečný, ale brankáře i branku promítá počítač na speciální plátno. 64 senzorů snímá informace o každém kopu, měří rychlost i polohu míče, a virtuální brankář se snaží míč chytit. Každý má k dispozici tři kopy. Výsledky se zapisují do počítače a každý si pak na adrese www.goalstriker.com může porovnat svůj um s jinými hráči. Fotbalový trenažér je totiž v provozu ve více než dvaceti zábavních parcích na světě.
Nejmenším dětem je vyhrazený samostatný areál vedle starého dřevěného kolotoče. Po vodním kanálu tu jezdí čluny, které děti svezou zadarmo. Za vstup do zrcadlového bludiště se již platí, ale i sem se mohou zajít pobavit děti, kterým by obří atrakce naháněly strach. Protože Vidámpark je poctivý lunapark, nechybí v něm tradiční kolotoče, autodromy ani strašidelný zámek.

Zdroj : iHNed


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19813)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13722)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13881)

    Last minute
    18.1% (13254)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12721)

    Celkem hlasů: 73391

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.