E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 18. 04. 2024
Svátek slaví Valérie
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Pension Markus Frymburk




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Na severu Finska

Úchvatná jezera a národní parky za polárním kruhem

 

Při letmém pohledu do mapy Finska by se mohlo zdát, že známá přezdívka "země tisíců jezer" platí pouze pro jeho jižní část. Jezera tam tvoří propojený systém vodních ploch a na severu

 

jich je opticky méně. Při podrobnějším zkoumání však vyjde najevo, že opak je pravdou. Neplatí ani rozšířená představa, že severní Finsko je pro Středoevropany zhýčkané mírným klimatem příliš drsné. Pokud máte trochu štěstí a sledujete předpovědi počasí, můžete si i za polárním kruhem užít mírné teploty a příjemný vánek. Dokonce ani komáři se tu, alespoň podle naší zkušenosti, nevyskytují v takové míře, jak vykreslují některé turistické publikace věnované této skandinávské zemi.
Dej přednost sobům
Severní oblasti Finska, která se podle původních obyvatel nazývá Laponsko, dominuje jedno z největších finských jezer Inari. Ve stejnojmenném městě, které Finové považují za hlavní centrum celé oblasti, se nachází i velké muzeum Laponska. Oficiálním centrem Laponska je pak město Rovaniemi, ležící blízko severního polárního kruhu.
Laponci jsou velmi svérázné etnikum. Zdejší krajinu obývali ještě před příchodem Vikingů, Germánů či Slovanů. Žijí v malých osadách roztroušených ve finské tajze a jejich hlavní obživou je chov sobů, které posléze prodávají na maso či na kožešiny.
Také postupně sílící cestovní ruch se podepsal na změně "obchodní strategie" Laponců. Jakmile opadne sníh, je možné narazit u hlavních silničních tahů na specifická týpí, která slouží jako prodejní stánky, v nichž Laponci nabízejí turistům své výrobky.
Během jízdy k polárnímu kruhu je třeba řešit otázku, kam složit hlavu. Cestou na sever citelně řídne osídlení a všudypřítomné jezerní plošiny nedovolují rozbít stanový tábor zrovna tam, kde vás napadne. Pokud se neřídíte seznamem místních kempů a najdete suché místo, má stanování v přírodě velké kouzlo. Ve Finsku je (mimo národní parky) kempování ve volné přírodě povoleno. Platí nepsané pravidlo, že co si kdo přiveze, to si také odveze.
Na severu Finska vás může potkat zážitek, při němž pochopíte smysl dopravních značek, které se objevují podél silnic od města Kuu-samo, ležícího přibližně uprostřed Finska. Dopravní značení neznamená "pozor, sobi", ale "dej přednost sobům". Praxe bývá taková, že se automobily poslušně vlečou za těmito majestátními zvířaty po celou dobu jejich pobytu na silnici - sob je ve Finsku prostě králem silnic.
Tyto sudokopytníky si za tahouny spřežení vybral vedle Laponců i sám Santa Claus. Podle pověsti pochází ze severního Finska, kde se narodil v jednom z mnoha zdejších dřevěných srubů. Dnes má ta-to americká verze symbolu Vánoc své sídlo jinde. Uprostřed města Rovaniemi leží pohádkově vyhlížející kancelář dnešního Santy. Finský Santa Claus je výborným tahákem na turisty a z jeho slávy profituje celé město.
Bílé noci
Severní území Finska je rozděleno do několika národních parků a přírodních rezervací. Mezi nejznámější parky patří Urho Kekkonen, rozprostírající se na východě při hranicích s Ruskem, a Lemmenjoki, ležící v centrální části severního Finska. Zvířecí říši dominují medvědi, kterých se hlavně po území parku Urho Kekkonen pohybuje několik desítek.
Pěší túry severskou tajgou je velmi příjemné prokládat koupáním v nádherně průzračných, leč poněkud chladných jezerech. A opravdu blahodárný vliv na lidskou duši má slunce zapadající až o půlnoci a světlo, které zde v létě přetrvává celou noc.

Jak se tam dostat
Letadlem: Přímá linka letí z Prahy do Helsinek přibližně 2,5 hodiny. Kromě Helsinek se mezinárodní letiště nachází i ve městě Rovaniemi, centru finského severu.

Lodí: Spojení Finska s ostatními severoevropskými státy (Německem, Švédskem, Polskem a Estonskem) zajišťuje řada trajektových společností. Je však nutné zjistit si odpovídající spojení před cestou. Nejrychlejší a také nejlevnější cesta do Helsinek je z estonského Tallinu.

Vlakem: Finská města Helsinky a Turku mají pravidelné železniční spojení se švédským Stockholmem, dánskou Kodaní a německým Hamburkem.

Autem: Nejrychlejší trasa vede přes německé Warnemünde, zahrnuje však delší plavbu trajektem. Jízda přes pobaltské státy je sice delší, ale trajekt z Tallinu do Helsinek jede jen hodinu a půl. Na sever se pak dostanete nejlépe podél ruských hranic do Rovaniemi a dále směrem na Inari.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 19.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 20.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19919)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13792)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13943)

    Last minute
    18.1% (13317)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12801)

    Celkem hlasů: 73772

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.