E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Manětín

Barokní perla v Manětíně

 

Manětín v západních Čechách je dnes poněkud zapomenutým městečkem. Přitom byl v minulosti významným šlechtickým sídlem, jak dokazuje zejména nádherný barokní zámek s francouzskou zahradou

 

a rozlehlým anglickým parkem. Nejen díky němu, ale i pro bohatou sochařskou výzdobu je Manětín nazýván barokní perlou západních Čech.
První zmínky o Manětínu v písemných pramenech se vážou k ro-ku 1169, kdy jej král Vladislav II. věnoval pražskému řádu johanitů. Zámek zde vznikl o několik století později, v 16. století za panství Hrobčických. Největší vliv na jeho dnešní podobu měl však rod Lažanských, kterým Manětín patřil až do roku 1945. Po požáru roku 1712 nechal Václav Josef Lažanský budovu přestavět v obdivuhodné barokní sídlo. Majitelé na penězích nešetřili, jak o tom svědčí bohatá výzdoba. Pracovali tu přední umělci baroka, mezi nimi Julius Lux, bratři Asamové z Bavorska, sochaři Josef Herscher nebo Štěpán Borovec. Řada výtvarných děl, jako například unikátní kolekce obrazů zámeckého služebnictva, pochází zřejmě z dílny malíře Václava Dvořáka. Dnes jsou na zámku expozice barokního umění a sbírky užitého umění.
Při návštěvě Manětína stojí za pozornost také další krásné stavby, třeba poutní kostel sv. Barbory či gotický kostel sv. Jana Křtitele, který po přestavbě získal typickou barokní báň se zvonicí.
Jak se tam dostat
-Autem: Zámek Manětín najdete ve stejnojmenné obci. Z Karlových Varů se do Manětína dostanete přibližně za 40 minut (délka trasy je 46 kilometrů). Z města vyjeďte na silnici E48 ve směru na Prahu a po 23 kilometrech odbočte doprava na Žlutice. Ze Žlutic pokračujte do Manětína po silnici číslo 205.
Turistické informace: Od dubna do října je zámek otevřen každou neděli od 9 do 16 hodin. Otevřeno je i ostatní dny kromě pondělí. Ve všední dny je ovšem třeba domluvit prohlídku předem a skupina musí být alespoň 10členná. Prohlídka trvá kolem 50 minut, poslední začíná hodinu před uzavřením. Vstupné: dospělí 40 korun, děti, studenti, důchodci a invalidé 20 korun.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19776)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13697)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13856)

    Last minute
    18% (13215)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12680)

    Celkem hlasů: 73224

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.