E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pátek, 26. 04. 2024
Name-day Oto
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Hotel Laguna - Orea Hotels

Active holiday

Stáj Arka




Magazine Gulliver

Previous page

Českobudějovicko

Noční návštěvníky jindřichohradeckého zámku provází kat

 

Zpestřením pro návštěvníky jindřichohradeckého zámku se od pátečního večera staly noční prohlídky. Divákům, které působivě nasvíceným areálem provází kat, dávají až do začátku září

 

šanci vrátit se do období konce 16. století, kdy zde vládl Adam II. z Hradce. Zjeví se jim i tajuplná Perchta z Rožmberka, známá jako Bílá paní.
"Letos máme už 12. sezonu a ukazujeme návštěvníkům černou kuchyni, kapli, rondel a nádvoří, svůj osud vypráví i zámecká kašna. Nositelem děje je tentokrát kat, a myslím, že je to příběh nejen děsivý, ale i zábavný," řekl režisér představení Antonín Kaška.
Návštěvníky, jichž v pátek do zámku přišlo asi 300, uvítal kat tím, že si se zalíbením prohlížel jejich krky a mluvil o "mučeníčku" a "popravičce". Jeho sen však zůstal v představení nenaplněn, zvítězila romantika, humor a naděje ukrytá v kapesníčku, který upustila Bílá paní. "Když ho sebere malé dítě, dojde velkého štěstí a velké slávy," předznamenala jedna z hereček a vzápětí se na kapesník, snášející se z arkád, vrhl houf nejmenších diváků.
Působivě nasvíceným areálem letos provází mimo jiné architekt Maggi, který upravoval fasády několika zámeckých stavení, kronikář či šlechtična Kateřina z Montfortu, manželka Adama II., která přivedla do Hradce jezuitský řád.
Hosté mohou ochutnat sladkou kaši, kterou vařila Bílá paní a rozdávala ji na Zelený čtvrtek chudým. V zámeckém rondelu dostanou šanci naučit se italský renesanční tanec, který předvádí místní soubor Bellare. Už tradičně, od roku 1995, zpestřuje prohlídku mluvicí kašna na nádvoří, jejíž vyprávění doplňuje hudba s tancem rusalky.
Scénář napsal Čeněk Třeček, který je i autorem sedmi předcházejících příběhů nočních prohlídek. Tentokrát zvýraznil postavu kata, o němž zjistil, že měl kromě základní povinnosti mučit a popravovat i další úkol, a to vyklízet toalety. Hudbu složili Petr Přibyl a Petr Bayer.
Prohlídky se konají každý pátek a sobotu od 21:00, 22:00, 23:30 a při velkém zájmu i od 0:30. Do skupiny se vejde stovka lidí, zájem je obrovský a je třeba se předem objednat na internetové adrese www.akaska.cz nebo telefonu 603 248 491. Minulý rok si přišlo zámek v noci prohlédnout 4409 diváků, z toho bylo 2686 dospělých a 1375 dětí.

Zdroj : České noviny


    Previous page

     


    Weather

    Saturday 27.04.

    25°C
    12°C

    Sunday 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20083)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13920)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14082)

    Last minute
    18.1% (13458)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12952)

    Number of contender 74495

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.