E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Nejvýše položená obec Jizerských hor

Osada Jizerka

 

Horská osada Jizerka leží na Malé Jizerské louce uprostřed Jizerských hor. Osadu tvoří kolem třiceti domů, spojení s civilizací zajišťuje udržovaná horská silnička.

 

Nejvýše položená obec, nejkrásnější zákoutí hor, srdce Jizerek, koruna hor - několik označení pro osadu Jizerka, která je poprvé uváděna na nejstarší archivní listině již v roce 1539. Za tuto zprávu vděčíme hraničnímu sporu. O hory se tehdy dělila dvě panství: navarovské Smiřických a frýdlantské panství Bibrsteinů. Nikdo však nevěděl, kde je přesná hranice mezi nimi. V osadě Jizerka tehdy žilo pár lidí, kteří chytali zpěvné ptactvo na jídlo a dravé ptáky k lovu, sušili seno, pálili v milířích dřevěné uhlí a lovili ryby v Jizeře a jejích přítocích a příležitostně si vylepšovali životním úroveň pytláctvím a pašeráctvím. A roku 1539 se obě panství začala domnívat, že tento kraj patří právě jim. Došlo k velké při, která vrcholila až u soudu v roce 1542 ve prospěch Smiřických. Ne nadlouho, neboť vleklé spory nakonec vyústily ve verdikt, že osada Jizerka od roku 1591 náleží frýdlantským pánům, v té době Redernům.
Jizerkou protéká stejnojmenná říčka a také Safírový potok, na němž bývalo vyhlášené naleziště drahokamů (safírů, rubínů, chalcedonů, topasů atd.). Hledači drahých kamenů přicházeli hlavně z Itálie (tehdy Vlachy). Proto se hřeben nad Jizerkou nazývá Vlašský. Dnes je těžba kamenů zakázána.
Dominantou je jedna z nejvyšších čedičových vyvřelin ve střední Evropě, vrch zvaný Bukovec ( 1005 m ). Je zde státní přírodní rezervace a prochází tudy jakož i celou Jizerkou naučná stezka.
V roce 1828 zde založil král jizerskohorských sklářů Franz Anton Riedel sklářskou huť na výrobu tyčí i dutého skla. V roce 1866 založil i druhou sklárnu. Sklárny v době konjunktury zaměstnávaly přes 30 dělníků. Z dřevorubců se pomalu stávali skláři a sklářští dělníci. Na Jizerce v té době vznikly brusírna skla, pila, mlýn, obchod i škola. Žilo zde přes 400 obyvatel.
Současně s první sklárnou byl postaven jako sídlo majitele "pána sklárny" i Panský dům.
Ve sklářských pecích se původně topilo dřevěným uhlím . Proto sklárny vznikaly uprostřed lesů. Koncem 19. století se ale přešlo na generátorový plyn vyráběný z kamenného uhlí. Sklárny se proto postupně odstěhovaly z náhorní plošiny do podhorských údolí - Riedlovy sklárny například do Desné v Jizerských horách.
Skláři na Jizerce se přeorientovali na služby pro turisty. Z Panského domu vznikla turistická základna místního horského spolku, z bývalé brusírny skla nestarší restaurace na Jizerce - "Pyramida". V roce 1927 byl k Pyramidě přistavěn sál a tato chata byla po dlouhá léta společenským centrem Jizerky. Na léto 2005 se připravuje její rekonstrukce, její znovuotevření se plánuje na leden 2006.
Panský dům je registrovanou historickou památkou. V roce 2002 byl rekonstruován na stylový horský hotel.
Další dochovanou stavbou je i horská chata Jizerka.
O historii a přírodním bohatství osady Jizerky a Jizerských hor se mnoho dozvíte při návštěvě muzea umístěného v bývalé škole.

Zdroj : Jizerka


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 28.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20105)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13949)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14113)

    • Last minute
    18.1% (13494)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12982)

    Celkem hlasů: 74643

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.