E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Nejvýše položená obec Jizerských hor

Osada Jizerka

 

Horská osada Jizerka leží na Malé Jizerské louce uprostřed Jizerských hor. Osadu tvoří kolem třiceti domů, spojení s civilizací zajišťuje udržovaná horská silnička.

 

Nejvýše položená obec, nejkrásnější zákoutí hor, srdce Jizerek, koruna hor - několik označení pro osadu Jizerka, která je poprvé uváděna na nejstarší archivní listině již v roce 1539. Za tuto zprávu vděčíme hraničnímu sporu. O hory se tehdy dělila dvě panství: navarovské Smiřických a frýdlantské panství Bibrsteinů. Nikdo však nevěděl, kde je přesná hranice mezi nimi. V osadě Jizerka tehdy žilo pár lidí, kteří chytali zpěvné ptactvo na jídlo a dravé ptáky k lovu, sušili seno, pálili v milířích dřevěné uhlí a lovili ryby v Jizeře a jejích přítocích a příležitostně si vylepšovali životním úroveň pytláctvím a pašeráctvím. A roku 1539 se obě panství začala domnívat, že tento kraj patří právě jim. Došlo k velké při, která vrcholila až u soudu v roce 1542 ve prospěch Smiřických. Ne nadlouho, neboť vleklé spory nakonec vyústily ve verdikt, že osada Jizerka od roku 1591 náleží frýdlantským pánům, v té době Redernům.
Jizerkou protéká stejnojmenná říčka a také Safírový potok, na němž bývalo vyhlášené naleziště drahokamů (safírů, rubínů, chalcedonů, topasů atd.). Hledači drahých kamenů přicházeli hlavně z Itálie (tehdy Vlachy). Proto se hřeben nad Jizerkou nazývá Vlašský. Dnes je těžba kamenů zakázána.
Dominantou je jedna z nejvyšších čedičových vyvřelin ve střední Evropě, vrch zvaný Bukovec ( 1005 m ). Je zde státní přírodní rezervace a prochází tudy jakož i celou Jizerkou naučná stezka.
V roce 1828 zde založil král jizerskohorských sklářů Franz Anton Riedel sklářskou huť na výrobu tyčí i dutého skla. V roce 1866 založil i druhou sklárnu. Sklárny v době konjunktury zaměstnávaly přes 30 dělníků. Z dřevorubců se pomalu stávali skláři a sklářští dělníci. Na Jizerce v té době vznikly brusírna skla, pila, mlýn, obchod i škola. Žilo zde přes 400 obyvatel.
Současně s první sklárnou byl postaven jako sídlo majitele "pána sklárny" i Panský dům.
Ve sklářských pecích se původně topilo dřevěným uhlím . Proto sklárny vznikaly uprostřed lesů. Koncem 19. století se ale přešlo na generátorový plyn vyráběný z kamenného uhlí. Sklárny se proto postupně odstěhovaly z náhorní plošiny do podhorských údolí - Riedlovy sklárny například do Desné v Jizerských horách.
Skláři na Jizerce se přeorientovali na služby pro turisty. Z Panského domu vznikla turistická základna místního horského spolku, z bývalé brusírny skla nestarší restaurace na Jizerce - "Pyramida". V roce 1927 byl k Pyramidě přistavěn sál a tato chata byla po dlouhá léta společenským centrem Jizerky. Na léto 2005 se připravuje její rekonstrukce, její znovuotevření se plánuje na leden 2006.
Panský dům je registrovanou historickou památkou. V roce 2002 byl rekonstruován na stylový horský hotel.
Další dochovanou stavbou je i horská chata Jizerka.
O historii a přírodním bohatství osady Jizerky a Jizerských hor se mnoho dozvíte při návštěvě muzea umístěného v bývalé škole.

Zdroj : Jizerka


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20036)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13872)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14034)

    • Last minute
    18.1% (13421)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12898)

    Celkem hlasů: 74261

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.