E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Novojičínsko

Výlet pro cyklisty i pěší: severozápadně od Příboru

 

Nabízíme poměrně dlouhý cykloturistický okruh (85,5 km), který lze zkrátit, pokud se ráno z Příbora dopravíme (třeba vlakem) do Suchdola nad Odrou, na 57 km. Příležitostí k občerstvení

 

i osvěžení je dostatek.
Z Příboru po trase 6039 překonáme dálnici do Klokočova (1,5) a dál při Lubině dojedeme do Skotnice (3,5). Při silnici ze Skotnice směrem na Příbor (tam a zpátky 2 km) je na Lubině vodní mlýn. Pro toho, kdo o něj opravdu stojí, je výhodnější dojet k němu rovnou z Příboru bez značky po silnici a po návštěvě pokračovat dál do Skotnice. Odtud střídavě po silnici a polních cestách dojedeme do Sedlnic (7,5) s kostelem sv. Michala a barokní farou. Teď sledujeme po silnici (v závěru s intenzívním provozem) říčku Sedlnici na rozcestí silnic a cyklotras v Nové Hůrce (11,5) a vydáme se po trase 5, která je součástí dálkové cyklotrasy Jantarová stezka po silnici do Bartošovic (14,5) s romanticky upraveným zámkem, dnes luxusním hotelem. Na faře u kostela sv. Petra a Pavla je stanice pro záchranu živočichů. Na rozcestí cyklotras za obcí se dáme po zpevněné polní cestě doleva a zpovzdálí sledujeme Odru a pak Jičínku do Kunína (22) s barokním zámkem. Zdejší školu navštěvoval František Palacký. Po silnici znovu dosáhneme Odru, na rozcestí (25,5) u ní přejedeme rovně přes řeku na trasu 6078 do Suchdola nad Odrou (28,5), které bylo dříve hornickým městem. Renesanční kostel sv. Trojice upoutá mohutnou věží. Teprve teď nás čeká po silnici první dnešní stoupání přes Kletné (30,5) na Jestřabí a odtud poměrně prudký sjezd do Fulneku (36,5), v němž žil Jan Amos Komenský. Zdejší městská památková rezervace stojí za návštěvu. Z města se vydáme po trase 6079 - hned na kraji se nabízí koupaliště - a stoupáme proti proudu Husího potoka do Moravských Vlkovic (41,5). Čeká nás houpavý terén přes obec Vítovku s koupalištěm až na křižovatku cyklotras v Loučkách (47) na břehu Odry. Zde se dáme doleva po trase 503 po proudu řeky do stejnojmenné obce Odry (51). Rovná silnice vede přes Vražné do Jeseníka nad Odrou (59) s účelově využitým zámkem a prameny kyselek. Odtud stoupáme do Starého Jičína (66). Dominantou města je kostel sv. Václava s areálem hřbitova. Rušnou zástavbou dojedeme do Nového Jičína (71) s cenným náměstím a renesančním zámkem, v němž je muzeum. Pohodlnou silnicí kolem osamělého kostela zaniklé vsi dojedeme do Štramberka (79), městské památkové rezervace, chránící mimořádný soubor 85 převážně roubených domů valašského typu, které vévodí pozůstatek strážního hradu válcová věž Štramberská trúba, na níž je rozhledna a pod ní hladomorna. Naše trasa nás dovede na kraj Kopřivnice (81,5), kde odbočíme (tj. pokračujeme v přímém směru) na trasu 6039, po níž jsme ráno začali a pohodlně se vracíme do Příbora (85,5).

Zdroj : iHNed


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20081)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13918)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14077)

    • Last minute
    18.1% (13454)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12947)

    Celkem hlasů: 74477

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.