E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Turistická ubytovna - Arnoltice




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Francie

Magický Ile d´Yeu

 

O Ile d´Yeu, ostrůvku vzdáleném od francouzské pevniny 17 kilometrů, se mluví jako o zrnku žuly, které se oddělilo od růžence ostrovů u bretaňského pobřeží a bylo větrem odneseno

 

daleko na jih... První zastávkou na ostrově je Port Joinville, přístav s charakteristickým ruchem - na malé pestré rybářské čluny se nakládají sítě, všude jsou klece na kraby, zářivě pestré bójky. Rybáři ve svých typických modrých pracovních oblecích na sebe přátelsky pokřikují něco pro nás naprosto nesrozumitelného.
Příboj a křik racků
Celý ostrov lze objet na kole za méně než čtyři hodiny. Podél silnice míjíme malé, podsadité domky s úzkými otevřenými okny a modrými nebo zelenými okenicemi. Fasády natřené bílým vápnem nás v zářícím slunci téměř oslepují. Yeu má příjemné, mírné klima. V létě tu jen zřídka prší, neboť vítr odhání mraky směrem k pevnině a přenechává krajinu podivuhodné světelné hře slunce a cárů mračen. A zvuková kulisa? Ostrov přirozeně nabízí burácející příboj a křik racků. Milovníci přírody tu však objevují velké množství dalších ptačích druhů - ostrov je důležitým místem odpočinku při tahu ptáků. Půvaby tohoto místa objevujeme hned po prvních minutách na kole - za zeleným křovím se objevují tmavé zašpičatělé kopule větrných mlýnů. A tabule u silnice už hlásí, že jsme dorazili do St. Sauveur, půvabné, skoro až příliš čisté vísky. V jejích úzkých uličkách se kolem románského kostela krčí malé domky. U východu z vesnice připomíná "Pierre St. Martin", žulový kámen s křížem, evangelizaci ze 4. století, když tu benediktinští mniši stavěli své první kláštery a kultivovali ostrov. Mnoho z toho nezůstalo, neboť Ile d´Yeu se mezitím stal také oblíbeným cílem Saracénů a Normanů. Později v místě našli zalíbení i Angličané. Ti zanechali pro potomky jednu pamětihodnost, "Vieux Chateau", starou pevnost zasazenou v žule divokého pobřeží oceánu. Je vzrušující dívat se, jak tu Atlantik naráží do rozeklaných skal a bouřlivé vlnobití někdy vystřikuje až k žulovým věžím. Poněkud novější je citadela "Fort de Pierre Levée" před branami Joinvillu, která dlouho sloužila jako vězení. Osamocenost v Atlantiku přímo sváděla k tomu, použít ostrov jako vhodné místo k uklizení "nepohodlných", ať už to byli c. k. zajatci z první světové války, komunističtí poslanci v roce 1939 nebo místodržící z kolaborantské vlády ve Vichy. Její premiér Philippe Pétain zde strávil šest let a zemřel roku 1951 ve věku 96 let. Jeho žena zatím po všechna ta léta bydlela naproti v Hôtel des Voyageurs.
Osvěžení v zátoce
I co se krajiny týče, nabízí Yeu mnoho zajímavého. Nejprve je tu protáhlé východní pobřeží, celkem rovné a vlídné, s dunami, piniovými lesíky a plážemi s jemným pískem, místy protkanými skalami. Strana obrácená k oceánu je naproti tomu divoká, se skalisky a útesy odřenými silným příbojem.
Dál šlapeme do pedálů, až se za dunami objeví vřesoviště, cesta se svažuje. Na náspu vykoukne kap-lička, za ní skalnaté pobřeží a Atlantik. V rozeklané, skalnaté zátoce leží přístav Port de la Meule s rybářskými boudami, zářícími čluny a klecemi na kraby. Je čas na odpočinek a posilnění a malá, idylická restaurace La Côte Sauvage je k tomu jako stvořená. Madame Taraud - z pěti tisíc pravých ostrovanů se ještě dalších devět set jmenuje Taraud, sedm set Turbe a pět set Viand - nám nalévá Gros-Plant, lehké trpké loirské víno, a my si objednáváme tradiční ostrovní specialitu - Riclette du Thon a Mousse du Thon, druh pikantní paštiky z tuňáka.
Po osvěžení ve vlnách Atlantiku rychle opět na kola a máme co dělat, abychom přijeli včas do přístavu Port Joinville. Odevzdat kola a siréna z "Admirála" už houká k odjezdu. Idyla končí...
Turistické informace
Ostrov je cílem hlavně výletníků, kteří přijíždějí na jeden den. Na delší pobyt v letních měsících je bezpodmínečně nutná včasná rezervace, protože ubytovací kapacity jsou omezené.
Příjezd
Spojení čluny několikrát za týden, v létě denně z La Baule Pornichet, Fromentine, St-Gilles-Croix-de-Vie nebo Les Sables d´Olonne.
Ceny za jízdné
Odjezd z přístavu St-Gilles-Croix-de-Vie
Dospělí - zpáteční / jedna cesta 29 eur/ 17 eur
Děti 4-12 let - zpáteční / jedna cesta 15,50 eur / 10 eur
Junioři 12-18 let - zpáteční / jedna cesta 20 eur / 15 eur
Z Fromentiny je jízdenka o 1-2 eura levnější
458
Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19833)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13743)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13899)

    Last minute
    18.1% (13267)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12738)

    Celkem hlasů: 73480

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.