E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Vlašimsko

Za blanickými rytíři

 

Málokteré tuzemské místo je opředeno tak působivou legendou jako bájná hora Blaník nedaleko středočeské Vlašimi. Není se co divit - vždyť vrch má v sobě ukrývat rytíře čekající na okamžik, kdy

 

bude národu nejhůře, aby vyjeli v čele se svatým Václavem na pomoc. Síla mýtu vedla v historii české vlastence například k tomu, že kámen vylomený z hory byl položen do základů Národního divadla. Vrch se nalézá mezi obcemi Louňovice a Načeradec. Vlastně tu najdete Blaníky dva. Vedle toho legendárního Velkého Blaníku, vysokého 638 metrů, se tyčí jeho opomenutý sourozenec Malý Blaník s troskami kaple svaté Maří Magdalény. I ten byl vyhlášen přírodní rezervací a stojí za návštěvu. Ale vraťme se za blanickými rytíři, ukrytými tam "mocí divou". Podle pověsti by z nitra hory měli vyjet v blízkosti Veřejové skály, kde je skrytý vchod. Pokud nebudeme na tento okamžik čekat a vyšplháme výš, najdeme těsně pod vrcholem zbytky kamenných valů původního hradiště, zřejmě keltského. V 15. století stával na tomto místě nejspíš dřevěný hrad. Současnou hojně navštěvovanou rozhlednu zde ve 40. letech postavil Klub českých turistů, když tu předchozí z roku 1895 strhla větrná smršť. Výstup na rozhlednu nelze vynechat - krásná vyhlídka do malebného kraje vám dá odpověď na otázku, proč se rytíři skrývají právě v Blaníku.
Jak se tam dostat
Vrch Blaník se nachází asi 10 kilometrů jižně od Vlašimi mezi obcemi Louňovice a Načeradec. Z Prahy se autobusem dostanete do Louňovic pod Blaníkem za hodinu a čtyřicet minut. Autobus jezdí ze stanice Roztyly a cesta vás vyjde na 58 korun. Pokud pojedete autem, vyjeďte z Prahy na dálnici D1 a po 49 kilometrech odbočte na Vlašim. Z Vlašimi se do Louňovic dostanete po silnici č. 125. Celá trasa měří 83 kilometrů.

Jak na Blaník: Výlet je vhodné začít v Louňovicích, při cestě na Blaník se dá zaparkovat až v sedle vrchu. Odtud se můžete vydat strmou cestou nebo zvolit trasu klidnější, která vede kolem Veřejové skály (údajný vchod do nitra Blaníku). Putovat je možné i z obce Načeradec, kde začíná šest kilometrů dlouhá Naučná stezka Blaník.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 28.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20099)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13944)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14106)

    • Last minute
    18.1% (13487)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12977)

    Celkem hlasů: 74613

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.