E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Privat LUMIRO




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Vlašimsko

Za blanickými rytíři

 

Málokteré tuzemské místo je opředeno tak působivou legendou jako bájná hora Blaník nedaleko středočeské Vlašimi. Není se co divit - vždyť vrch má v sobě ukrývat rytíře čekající na okamžik, kdy

 

bude národu nejhůře, aby vyjeli v čele se svatým Václavem na pomoc. Síla mýtu vedla v historii české vlastence například k tomu, že kámen vylomený z hory byl položen do základů Národního divadla. Vrch se nalézá mezi obcemi Louňovice a Načeradec. Vlastně tu najdete Blaníky dva. Vedle toho legendárního Velkého Blaníku, vysokého 638 metrů, se tyčí jeho opomenutý sourozenec Malý Blaník s troskami kaple svaté Maří Magdalény. I ten byl vyhlášen přírodní rezervací a stojí za návštěvu. Ale vraťme se za blanickými rytíři, ukrytými tam "mocí divou". Podle pověsti by z nitra hory měli vyjet v blízkosti Veřejové skály, kde je skrytý vchod. Pokud nebudeme na tento okamžik čekat a vyšplháme výš, najdeme těsně pod vrcholem zbytky kamenných valů původního hradiště, zřejmě keltského. V 15. století stával na tomto místě nejspíš dřevěný hrad. Současnou hojně navštěvovanou rozhlednu zde ve 40. letech postavil Klub českých turistů, když tu předchozí z roku 1895 strhla větrná smršť. Výstup na rozhlednu nelze vynechat - krásná vyhlídka do malebného kraje vám dá odpověď na otázku, proč se rytíři skrývají právě v Blaníku.
Jak se tam dostat
Vrch Blaník se nachází asi 10 kilometrů jižně od Vlašimi mezi obcemi Louňovice a Načeradec. Z Prahy se autobusem dostanete do Louňovic pod Blaníkem za hodinu a čtyřicet minut. Autobus jezdí ze stanice Roztyly a cesta vás vyjde na 58 korun. Pokud pojedete autem, vyjeďte z Prahy na dálnici D1 a po 49 kilometrech odbočte na Vlašim. Z Vlašimi se do Louňovic dostanete po silnici č. 125. Celá trasa měří 83 kilometrů.

Jak na Blaník: Výlet je vhodné začít v Louňovicích, při cestě na Blaník se dá zaparkovat až v sedle vrchu. Odtud se můžete vydat strmou cestou nebo zvolit trasu klidnější, která vede kolem Veřejové skály (údajný vchod do nitra Blaníku). Putovat je možné i z obce Načeradec, kde začíná šest kilometrů dlouhá Naučná stezka Blaník.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20017)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13865)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14025)

    • Last minute
    18.1% (13409)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12887)

    Celkem hlasů: 74203

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.