E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Itálie

Bude se platit za vjezd do Dolomit?

 

Severoitalské Dolomity přitahují svou velkolepou velehorskou scenérií turisty z celého světa. Ovšem od příštího roku nemusí být taková podívaná zdarma. Úřady v Horní Adiži, regionu v hlavním

 

horském pásmu, se natolik strachují o alpský ekosystém, že požadují zavést poplatek pět eur z každého projíždějícího auta, napsal britský deník The Guardian.
"Vpád vozidel musí být pod kontrolou," říká Thomas Widmann, ředitel úřadu pro turistiku a dopravu.
V Horní Adiži chtějí začít s vymáháním mýtného příští léto, kdy silnice budou nejvíce vytíženy. Tisíce turistů do Alp míří trampovat nebo zlézat medově zlaté skály a štíty 30 horských masivů táhnoucích se od Gardského jezera až po rakouskou hranici.
Turisté by měli být zastaveni u automatické mýtnice, jaké se již používají na italských dálnicích, a zaplatit poplatek. Místní lidé nebudou muset platit. Jedná se i o podpoře dalších dvou zainteresovaných krajů - Tridentu a Benátek.
Již nějakou dobu se objevují obavy o životní prostředí. Dolomity jsou rozlišitelné od zbytku Alp svým geologickým profilem - nacházejí se zde zbytky korálových útesů, které ční do ostrých špicí a vrcholků, charakterických růžově žlutým zabarvením. Tyto útesy mají v současnosti sklon sesouvat se.
Loňské letní bouřky způsobily, že se velké množství kamení uvolnilo a sesulo z nejvyšších štítů. Očekávají se další laviny.
Ačkoli se eroze vyskytuje v odlehlých oblastech, částečně kvůli současným výkyvům počasí, ochránci přírody mají strach. Připravuje se kampaň, jejímž cílem je začlenění tohoto horského pásma do sítě světového dědictví UNESCO.
Většina turistů, kteří navštíví Dolomity, používá stejnou trasu: ostrými serpentinami s úchvatnými výhledy se jede bezvadnou 95kilometrovou silnicí z Bolzana do elegantního letoviska Cortina d'Ampezzo. Návštěvníci míří také na ledovec Marmolada, kde lze lyžovat i v létě.
Úředníci v Horní Adiži tvrdí, že rostoucí příliv aut a karavanů oblasti škodí. Mýtné by proto mohlo omezit počet vozidel a pomoci ochránit životní prostředí. "Ve Švýcarsku a Rakousku mají dobré zkušenosti s využitím mýtného," argumentuje Hans Heiss, místní mluvčí strany Zelených.
Trident a Horní Adiže získaly po druhé světové válce autonomní postavení. Ačkoli se spojily v jediný kraj, udržely si rozdílné rysy. Horní Adiže je hlavně německy mluvící, zatímco v Tridentu se mluví italsky. Některé z horských průsmyků jsou pod kontrolou Horní Adiže, jiná Tridentu, ostatní spadají pod Benátky.

Zdroj : České noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 29.03.

    25°C
    12°C

    Sobota 30.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19801)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13714)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13871)

    • Last minute
    18.1% (13246)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12710)

    Celkem hlasů: 73342

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.