E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Sobota, 20. 04. 2024
Name-day Marcela
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Accommodation Machan - Hejnice

Active holiday

Stáj Vazan




Magazine Gulliver

Previous page

Olomoucko

Stezka po Bílé Opavě v Jeseníkách bude přístupná od srpna

 

Zhruba měsíc si ještě budou muset turisté počkat na otevření jedné z nejkrásnějších stezek v Jeseníkách vedoucí národní přírodní rezervací v údolí Bílé Opavy. Rezervaci odborníci vyklízejí

 

od následků vichřice, která se tudy prohnala v listopadu loňského roku. Podle záchranářů z Horské služby mají o její zpřístupnění návštěvníci hor, kteří sem míří během začínající turistické sezony, velký zájem.
"Předpokládáme, že stezka by měla být otevřena v srpnu či na konci července. Kalamita byla velkého rozsahu a odklízí se ve velmi obtížných podmínkách," řekl dnes ČTK šéf Chráněné krajinné oblasti (CHKO) v Jeseníkách Jan Halfar. Podotkl, že lidé mohou zatím využívat modrou stezku, která však vede ve svahu údolí mimo vyhledávané vodopády.
Pracovníci Horské služby na Ovčárně dnes ČTK potvrdili, že lidé mají o stezku vedoucí rezervací velký zájem. "Dost lidí se na nás obrací s tím, zda je již zprovozněna. Je to totiž dost známá trasa, jedna z nejhezčích cest, co tady je. Oficiálně by se však tudy do konce července nemělo chodit," uvedl pracovník Horské služby.
Upozornil přitom, že lidé by se na tuto trase neměli v žádném případě zatím vydávat. "Je to nebezpečné, jsou tam stále kmeny popadaných stromů," dodal záchranář.
Do odklízení stezky se pustili odborníci kvůli sněhovým bariérám až na konci května. Nad národní přírodní rezervaci natáhli tři lanové dráhy, pomocí kterých by měli vytáhnout z prudkých svahů zhruba 3000 kubíků dřeva. Podle pracovníků správy CHKO v Jeseníkách vichřice pokácela les v údolí Bílé Opavy v úseku o délce 300 metrů a šířce až 150 metrů.
Rezervaci v údolí Bílé Opavy lemují peřeje, kaskády a vodopády. Řeka pramení na jižním svahu Pradědu. Naposledy podle pamětníků zpustošilo počasí tuto oblast v tak velké míře před 50 lety.

Zdroj : České noviny


    Previous page

     


    Weather

    Sunday 21.04.

    25°C
    12°C

    Monday 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20015)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13857)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14023)

    • Last minute
    18.1% (13402)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12882)

    Number of contender 74179

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.