E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Utajené Rumunsko

Tragikomická Bukurešť a hrady ve stínu Karpat

 

Pro cestovatele z Česka, kteří se rozhodnou navštívit Rumunsko, bývá nejčastějším lákadlem nedotčená příroda s rozsáhlými oblastmi pokrytými horským masivem a malebný venkov plný sakrálních

 

a lidových staveb. Za návštěvu stojí řada starobylých měst, ale i metropole Bukurešť, kde se tragikomicky mísí historie se socialistickou architekturou z doby neomezené vlády Nicolaie Ceausesca.
Z dob socialismu se stále tradují historky o nebezpečích cestování po Rumunsku. Situace není tak zlá. Samozřejmě se vás jako cizince snaží ošidit taxikáři či číšníci, ale to pro našince z bývalého sovětského bloku není překvapením. A v Bukurešti jsou policejní hlídky příjemně četné, ale i tak pozor na kapsáře a také na toulavé psy schopné prý sebrat i tašku s nákupem.
Obraz Ceausescovy moci
Cesta autobusem nebo taxíkem z mezinárodního letiště Otopeni do centra Bukurešti trvá asi 20 minut. Minete Vítězný oblouk symbolizující od roku 1936 jednotu Rumunska dosaženou v první světové válce. Zastavte se u něj i z toho důvodu, že v těsné blízkosti na břehu jezera Heratrau leží dnes největší evropský skanzen Muzeul Satului. Sbírka lidové architektury z celého Rumunska patří k nejlepším etnografickým muzeím pod širým nebem na světě.
Centru města vévodí z uměle navršeného kopce mohutný Parlamentní palác s kongresovým centrem, dříve sídlo Ceausesca. Největší budova v Evropě a po Pentagonu druhá největší na světě je opravdu nepřehlédnutelným obrazem moci a její sály se štukovými stropy, mramorová schodiště, balustrády či masivní vyřezávané dveře stojí za zhlédnutí. Jen obejít celý palác podél zdi trvá dobré tři čtvrtě hodiny. Široký bulvár Unirii, lemovaný mohutnými bloky domů klasického socialistického realismu, odtud směřuje na centrální stejnojmenné náměstí.
Mohutné neoklasické a secesní budovy jako Muzeum národní historie, Rumunská národní banka, Univerzitní palác a hudební scéna Atheneum jsou sice z architektonického hlediska zajímavé, ale zajděte se raději podívat asi tři kilometry západně od budovy Parlamentu. Tam se v univerzitní čtvrti rozkládá park s botanickou zahradou a překrásným zámečkem Controceni, který skrývá sbírky z doby posledních rumunských králů. Je současně sídlem prezidenta, a tak si nezapomeňte pas, abyste se dostali dovnitř.
Romantika uprostřed hor
Bukurešť stojí za pozornost, ale jistě se vydejte do nedalekých rumunských Karpat. Z úrodné nížiny kolem hlavního města se zdvihají zalesněné kopce. Máte pocit, jako byste byli v jiné zemi. Opravené domy kolem silnice na pozadí Karpat připomínají alpské scenerie.
Po 120 kilometrech vystoupáte kolem vinic v údolí na úpatí hory Furnica, kde narazíte na elegantní horské lázně Sinaia. Jsou centrem pro výlety do okolních hor. Romantický duch 19. století podtrhuje nejen místní klášter, ale zejména renesanční zámek Peles, jehož sbírky jsou považovány za nejhezčí v Rumunsku. O několik kilometrů severněji projedete přes centrum zimních sportů Polana-Brašov a hrad Bran, který je spojován s krutým knížetem Vladem Tepesem, jenž se stal Bramovi Stokerovi předlohou upírského hraběte Drákuly.
Krásné třísettisícové město Brašov bylo kdysi centrum německé kolonizace. Bolestný přechod Rumunska ke svobodné společnosti, dodnes zmítané ekonomickými problémy, zde na některých náměstích připomínají památníčky padlých. V Rumunsku se totiž svržení komunistického režimu, na rozdíl od jiných východoevropských zemí, neobešlo bez krve.
Turistické informace
Vzhledem k špatné kvalitě většiny rumunských silnic se příliš nedoporučuje cestovat osobním automobilem. Zejména jedete-li do hor, je vhodné využít vlakového spojení. Zpoždění vlaků bývá u vnitrostátních spojů výjimečné. Problémem jsou vlakové toalety, ale úroveň veřejných záchodků je v Rumunsku obecně mizerná. Je výhodné obstarat si předem jízdní řády tratí, protože ty rumunské jsou nepřehledné a nepříliš srozumitelné.
V centrech měst jsou běžné civilizační výdobytky, jako jsou solidní restaurace, rychlá občerstvení i velké markety. Na venkově jsou obvykle jen malé obchody se smíšeným zbožím, kde je možné koupit jen základní potraviny.
Vzhledem k odlišnosti rumunštiny (patří k románským jazykům) a neznalosti světových jazyků u Rumunů nad třicet let je vhodné opatřit si slovníček nejběžnějších rumunských výrazů.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19983)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13836)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14002)

    Last minute
    18.1% (13382)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12853)

    Celkem hlasů: 74056

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.