E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

PENZION & CAFÉ




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Rakovnicko

Na jih od Rakovníka

 

Rakovnicko je vděčná turistická oblast, bohatě protkaná značenými turistickými cestami, vedoucími na západ na Křivoklátsko (CHKO Křivoklátsko), na východ na Jesenicko

 

(Přírodní park Jesenice), na sever na Lounsko (Přírodní park Džbán) a na jih k Berounce (Přírodní park Horní Berounka). Dnes zvolíme z Rakovníka jih.
Půjdeme - každoroční výročí se blíží - k místu posledního pobytu Jana Husa na našem území Krakovci a odtud nabídneme dvě varianty: 20 km - dojít z Krakovce na vlak do Všesulova nebo pokračovat dál. Dojdeme do Kalinovy Vsi a nabídneme dvě varianty: dojít proti proudu Berounky na autobus na Zvíkovec (28,5 km) nebo po proudu Berounky na autobus do Skryjí (30,5). Trasa je v první polovině nápadně bezlesá, zato zajímavě panoramatická, v druhé polovině jde o příjemné zalesněné údolí Šípského potoka a Javornice. S občerstvením - snad s výjimkou Krakovce - můžeme s jistotou počítat jen v cíli (ve všech třech cílech).
Z Rakovníka vyrazíme po červené silnicí při železnici a proti proudu Černého potoka otevřenou krajinou do Lubné (5). Na místě dnešního pozdně barokního kostela sv. Jiří stál kostel nejpozději už na počátku 14. století. Ze Žďáru zvolna stále otevřenou krajinou klesáme do Malinové (10). Na dohled od zalesněného návrší Ovčín vpravo a Polského rybníka vlevo projdeme poli do Zhoře (13), vsi zpustošené za Třicetileté války, na jejichž zbytcích byl později zřízen pivovar s vinopalnou a dodnes se dochoval dvůr s barokním portálem z roku 1713. Členitou cestou dojdeme do obce Krakovec (15), na jejímž konci stojí stejnojmenná mohutná a uzavřená zřícenina hradu. Hrad zpustl po zásahu bleskem v 18. století a s jeho opravami začal vlastně až Klub českých turistů po roce 1924. Upoutá nás, že hrad nebyl nijak zvlášť opevněn - je to vlastně hrad-zámek. Po prohlídce se budeme rozdělovat. Ti, co chtějí skončit, zvolí žlutou značku, vedoucí převážně zalesněným údolím proti proudu Šípského potoka k Šípskému mlýnu a pak do malebného Všesulova (20). Ti, co chtějí pokračovat, se drží dál červené značky, sestoupí s ní rovněž do údolí Šípského potoka, ale pokračují po proudu. Za chvíli dojdou k Jankovic mlýnu, kde se Šípský potok spojí s Rousínovským potokem a pokračují k Machovu mlýnu (18), kde se Šípský potok vlévá do Javornice, která sem přitéká od rodiště prezidenta E. Beneše Kožlan. Těsné údolí se u lovecké chaty Marek (21) rozšíří a opět se sevře u hájovny Čertovec (23,5) a mírněji, ale v hlubokém zářezu pokračuje k soutoku s Berounkou a při ní dojdeme do Kalinovy Vsi (27,5). Ti, co toho mají dost a vědí, že ve Zvíkovci chytí autobus, stoupají (nejspíš po občerstvení U šesti trampů) do této obce. Ti, co vědí, že chytí autobus ve Skryjích, přejdou rovněž Berounku na druhou (pravou) stranu a zvolna stoupají po místní komunikaci do Hradiště a po silnici do Čilé. Odtud sestoupí do závěrečné části údolí Zbirožského potoka, dojdou s ním kolem hezky upraveného mlýna Slapnice až k soutoku s Berounkou a odtud zvolna s rozšiřujícím se výhledem stoupají do Skryjí (30,5).

Zdroj : iHNed


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20037)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13873)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14036)

    • Last minute
    18.1% (13422)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12901)

    Celkem hlasů: 74269

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.