E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Italská pohádka

Miramare

 

Z nebe vypadá Miramare jako mramorový medailónek zapomenutý na skále u moře. Když se k němu blížíte po vodní hladině, vyhoupne se před vámi jako přelud z filmů Walta Disneyho.

 

Pokud k němu dojdete po souši a stanete na jeho vyleštěných terasách, pohled na vlny rozstřikující se pod vámi o skalnatý ostroh vás zbaví dechu.
Prokletý zámek
Na místě, kde se teď vypíná bělostný zámek obklopený dokonalým parkem, byla ještě před sto padesáti lety pouze holá a neúrodná skála. Pak si ale toto místo vzdálené necelé čtyři kilometry od italského přístavu Terst vyhlédl Maxmilián Habsburský. Tento ctižádostivý muž byl synem Františka Karla a Žofie Bavorské, mladším bratrem císaře Františka Josefa. Maxmilián víc než cokoli jiného miloval moře a vše, co se ho týká. Posléze do života dvaadvacetiletého mladíka vstoupila ještě jedna láska, a tou byla šestnáctiletá brunetka Charlotta Belgická. Maxmilián začal usilovně shánět místo, dostatečně daleko od vídeňského dvora, na kterém by mohl zbudovat pro svou ženu romantické sídlo.
Už o dva roky později, tedy roku 1856, započaly na skalním výběžku vedle Terstu stavební práce. Maxmilián najal architekta Carla Junkera a svěřil se mu se svými přáními. Toužil po romantické stavbě umístěné tak, aby se k ní nechalo připlout lodí, aby z ní bylo vidět na mořskou hladinu, navíc obklopené nádherným parkem. Architekt zvolil pro stavbu moderní novogotický styl, který výborně vyhovuje arcivévodovým sentimentálním představám. Nechal přivézt kvádry bílé tyrolské žuly, obrovské množství úrodné země, kterou je nejprve potřeba pokrýt holou skálu, aby se mohly začít sázet cizokrajné květiny a stromy. Postavil altány, skleníky, voliéry, zbudoval jezírka, nakoupil množství soch do parku, který vznikl za zámkem.
V roce 1860 bylo vše hotovo a přepychové sídlo bylo nazváno Miramare - Mořská vyhlídka. Maxmilián byl výsledkem nadšen, ale přesto si ho dlouho neužil, protože ctižádostivá Charlotta ho přemluvila, aby přijal nabídku mexických konzervativců a o čtyři roky později se stál mexickým císařem. Jeho politická kariéra má však jen krátké trvání a roku 1867 byl vzdělaný arcivévoda ve Střední Americe popraven. Miramare tak, podle osudu svého majitele, neoprávněně získává pověst prokletého zámku.
Esence přepychu
To ovšem nemění nic na tom, že návštěva Miramare je fascinujícím zážitkem. Na zařízení novogotického zámku osobně dohlížel poetický a zcestovalý arcivévoda, který měl dva hlavní požadavky; chtěl mít ve svém sídle co nejvíc námořních prvků a z barev měla převládat bleděmodrá, kterou milovala jeho drahá Charlotta. Maxmiliánova ložnice byla proto zařízena jako lodní kabina a z většiny soukromých místností je nádherný výhled na moře. Dále zde uvidíte Japonský a Čínský salón s exempláři z arcivévodových cest. Pokoje pro hosty jsou zařízené pečlivě vybraným nábytkem dokonale ladícím se stylem stavby. V hudebním salónu stojí piano, na které hráli oba manželé, a galerie monarchů vás provede po obrazech důležitých státníků doby.
Zámecký park se rozkládá na 22 hektarech a můžete si vychutnat pohled na geometricky přesné květinové záhony, fontány a jezírka, exotické rostliny a stromy či sochy dodávající místu nádech divadelních kulis. Po bílém schodišti pak můžete sejít až dolů k moři nebo na molo, kde přistávala arcivévodova loď.
Zámek Miramare se nachází 4 km od přístavu Terst. Je přístupný po celý rok denně od 9 do 19 hodin. Park můžete přes léto navštívit od 8 do 19 hodin. Za vstup do zámku zaplatíte 4 eura, pokud je vám méně než 25 let, potom vám bude stačit polovina. V parku se můžete procházet zadarmo.

Zdroj : iHNed


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20016)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13860)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14025)

    Last minute
    18.1% (13402)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12883)

    Celkem hlasů: 74186

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.