E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion Apollo - Hlinné




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Jesenicko

Jeskyně Na Pomezí

 

V dnešním tipu se podíváme do Jeseníků, kde jsou kromě mnoha jiných dostatečně známých výletních cílů poněkud skryty krasové jeskyně zvané Na Pomezí. Jeskyně leží v horském sedle

 

(podle něj mají i svůj název), kterým prochází silnice z obce Lipová ? lázně do Vápenné a do Javorníku. Parkovat je možné přímo před vchodem do podzemí. Také se sem dá poměrně snadno dostat vlakem ? vystoupit je třeba na zastávce Lipová ? Na Pomezí. Malý motoráček jezdí relativně často (při dopravní obslužnosti či spíše neobslužnosti našich obcí je to až neuvěřitelné) mezi Lipovou a Javorníkem.
Jeskyně vznikly v masívu čistě bílých krystalických vápenců. Mocnost vrstvy je cca 200 metrů. Puklinami pronikala do podzemí povrchová voda a rozrušovala původně jednolitý masív. Vzniklé dutiny pak ještě výrazně rozšířily záplavové vody. Jeskyně Na Pomezí jsou největším jeskynním systémem v ČR vzniklým rozpouštěním mramoru (tedy krystalického vápence). Rozhodně je překvapivé ? když Jeseníky moc neznáte ? že v této krajině jsou krasové jevy, protože ty se v českých resp. moravských horách příliš často nevyskytují, spíše je najdeme v nižších polohách.
Komplex jeskyní byl náhodou objeven už v roce 1936 při těžbě vápence. Objevitelé pronikli dovnitř velmi úzkým Objevným komínem. Jeskyně byla do výšky téměř 2 metrů zaplněna bahnem, které přinesly záplavy. Poté ? také vzhledem k těsně předválečným a válečným událostem ? vše upadlo v zapomnění. Teprve v roce 1949 byl komplex prozkoumán celý. Od roku 1950 speleologové pracovali na zpřístupnění labyrintu, což se stalo roku 1955.
Chodby leží ve dvou výškových úrovních a místy se úzké průchody rozšiřují do tzv. dómů, které zpravidla tyto výškové úrovně propojují. Téměř všude je bohatá krápníková výzdoba ? najdeme zde stalagnity, stalaktity i stalagnáty, kromě nich i tenká a dutá brčka. Největší je Královský dóm s výškou 13 metrů, zajímavý je rovněž Dóm U balvanu, kde jsou jezírka. Podle slov průvodkyně: komu se podaří hodit do vody minci tak, aby zůstala plavat na hladně, toho bude provázet po celý rok štěstí. (Vzhledem k tomu, kolik je na dně utopených mincí, dobře si svůj hod rozmyslete...).
Veřejnosti přístupný okruh je dlouhý 530 metrů. Vstupné činí 50 Kč, pro děti, studenty a vojáky 30 Kč. Za použití fotoaparátu nebo videokamery je nutno si připlatit, u vchodu to kontrolují. Ještě jedna poznámka týkající se fotografování: v jeskyních se dost obtížně fotografuje tak, aby na snímcích nebyly vidět reflektory, které jsou navíc ? bohužel ? natřeny na červeno (asi to měl na starosti nějaký zneuznaný výtvarník?). Někde je zcela vyloučeno, aby reflektor nebyl vidět, protože prostě není možné změnit stanoviště. Proto je docela dobré vzít si s sebou digitální fotoaparát a poté na digitálních či skenovaných fotografiích provést ?maskovací korekce?. Zůstanete-li u klasické fotografie, hodí se citlivější film a pokud možno výkonný blesk. Stativ vzhledem k poněkud klaustrofobickým prostorám používat nelze.

Zdroj : Paladix


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 30.03.

    25°C
    12°C

    Neděle 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19804)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13717)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13872)

    Last minute
    18.1% (13248)

    Prostřednictvím internetu
    17.3% (12711)

    Celkem hlasů: 73352

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.