E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Německo

Berlín, město muzeí

 

Němci rádi vystavují. Antiku i homosexuální pomůcky.
Berlín je se 3,5 milionu obyvatel třetí největší metropolí Evropy. S elegancí Paříže a starobylostí Říma

 

se sice srovnávat nemůže, ale i hlavní město Německa má své historické symboly, které se snoubí s moderní architekturou a vyprávějí pohnutý příběh velkoměsta, jež po druhé světové válce povstalo z trosek, bylo násilně rozděleno a teď už šestnáctým rokem v bolestném procesu sjednocení znovu srůstá.Berlín je také městem excelentních muzeí a galerií. Základy antických sbírek pocházejí z dob koloniálních výbojů, zároveň se však každým rokem otevírají nové nápadité expozice.
Dějiny v obýváku
Na Kurfürstendammu se nachází poutavá výstava The Story of Berlin (Příběh Berlína). Návštěvník se tu za pomoci videoprojekcí a interaktivních exponátů ocitá uprostřed historických událostí. Po zážitku z rušných ulic hlavního města výmarské republiky (20. léta) se ocitne na prostranství před Humboldtovou univerzitou, kde nacisté rituálně pálili obrovské hranice z knih nepohodlných autorů. Následuje pohled na hlavní město třetí říše i na megalomanské plány Hitlerova dvorního architekta Alberta Speera, jenž měl za úkol navrhnout podobu Berlína jako hlavního města světa. Kam pološílené vize město i celou zemi dovedly si návštěvník s až nepříjemnou naléhavostí uvědomí v dolních patrech expozice, kde uvidí autentické ruiny rozbombardovaných domů.
Následuje velmi plastická a živá etapa "Wiederaufbau" - nové výstavby Berlína v letech poválečných. Na ni navazuje ukázka života již rozděleného města. Jsou tu například vedle sebe postaveny dva obývací pokoje z 60. let s autentickým zařízením i s běžícím televizním programem. Výstižněji než desítky stran v učebnicích dějepisu tak ukazují, jak rozdílný byl život ve městě rozděleném zdí na kapitalistický západ a socialistický východ.
Berlínský Louvre nebo dokonce berlínská Akropolis - tak někteří neskromní průvodci popisují vysokou koncentraci muzeí a galerií na ostrově Museumsinsel uprostřed Sprévy. Základním kamenem zdejších expozic je Staré muzeum s objemnou sbírkou antických exponátů. Doplňuje ho Pergamonské muzeum, Bodeho muzeum, Stará Národní galerie s uměním 19. století a Nové muzeum. Víkendový návštěvník může tyto slovutné instituce jen tak prosvištět, ale byl by zázrak, kdyby si z nich odnesl víc než chaotické útržky vzpomínek. Taková muzea nabízejí látku pro měsíce a roky studia.
Pro turisty zajímavější jsou asi výstavy dokumentující historii, kterou si sami pamatují. Muzeum
berlínské zdi bylo založeno v roce 1992 přímo na legendárním hraničním přechodu Checkpoint Charlie. Jsou tu k vidění artefakty připomínající 28 let trvající rozdělení Berlína 150 km dlouhou betonovou zdí. Vedle fotografií a dokumentů jsou tu názorně předvedeny i různé způsoby, jimiž se lidé z východu snažili zeď zdolat: tunel, horkovzdušný balon, opancéřované auto nebo "lanovka" využívající drátů vysokého napětí.
Měšťáci a teplouši
Za poznávací značku Berlína kdysi platil biedermeier - solidní styl konzervativního měšťáctví z konce 19. století. V muzeu Knoblauchhaus (Česnekový dům) na Poststrasse lze vidět, co biedermeier pro město a Německo znamenal.
Dnešní Berlín je městem pestrých kontrastů - žijí tu vedle sebe přistěhovalci z různých koutů světa, podivínští umělci a město proslulo také svou tolerancí a otevřeností k menšinám. Homosexuálové o něm někdy mluví jako o gay-metropoli. Není tedy divu, že i oni zde mají svou expozici - Schwules Museum (doslova Muzeum teploušů) ukazuje historii a kulturu zdejší čtyřprocentní menšiny.
Jak do Berlína
Autem - Z Prahy po dálnici D8 přes Teplice, hraniční přechod Cínovec a Drážďany. Cesta je dlouhá 350 km a trvá asi čtyři hodiny.
Autobusem - Z Prahy, Brna, Plzně i dalších českých měst jezdí do Berlína pravidelné autobusové linky. Cesta je o něco delší, ale také levnější než vlakem.
Vlakem - Pohodlné vlaky EuroCity jezdí z Prahy přes Ústí nad Labem a Děčín sedmkrát denně. Zpáteční jízdenka stojí 2700 korun.
Letadlem - Z Prahy denně létají linky společností ČSA, Alita-lia, Lufthansa a Swissair. Ceny zpátečních letenek se pohybují od 1945 do 10 995 korun.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 20.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 21.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (19956)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13817)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13975)

    Last minute
    18.1% (13351)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12830)

    Celkem hlasů: 73929

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.