E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pátek, 29. 03. 2024
Name-day Taťána
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Pension Mühl - Bedřichov

Active holiday

Ranč Kostelany




Magazine Gulliver

Previous page

Z Vysočiny

Nezdolný hrad Pernštejn

 

Mohutný hrad Pernštejn, který se tyčí na skále nad údolími Českomoravské vysočiny, přečkal dlouhá staletí bez větší úhony. Nikdy nebyl dobyt a vypleněn, přežil husitské bouře i třicetiletou

 

válku. Letos v dubnu však musel odolávat požáru, který zničil historickou sýpku, využívanou jako depozitář. Požár naštěstí neochromil prohlídky jednoho z nejzachovalejších historických skvostů v zemi. Za dnešní goticko-renesanční podobou hradu z první poloviny 16. století stojí páni z Pernštejna, kteří tehdy patřili k nejmocnějším šlechtickým rodům českého království, jehož politiku po staletí ovlivňovali. O jejich moci a bohatství svědčí i diamantová klenba hned u vstupu, kterou nechal postavit Jan z Pernštejna zvaný Bohatý. Podobně přepychově na návštěvníky působí i rytířský sál se štukovou výzdobou, který patří k nejreprezentativnějším místům hradu. Na počátku 19. století přešel Pernštejn spolu s panstvím do vlastnictví rodu Mitrovských z Nemyšle. Postupem času se pak stal památníkem národa a jeho dějin. Už jej nenavštěvují jen šlechtici a vzdělanci, na konci 19. století jsou v knize návštěv uvedeny školní třídy, cizinci či vlastivědné spolky. Závěrem ještě zmíníme původ slova Pernštejn. Jde vlastně o českou zkomoleninu slova Bärenstein (Medvědí kámen). Souvislost s názvem obce Nedvědice, nad níž se hrad vznešeně tyčí, je tu zřejmá.
Jak se tam dostat
Autobusem a vlakem: Hrad se nachází nad obcí Nedvědice na Vysočině. Vlakem se z Brna do Nedvědic dostanete za 53 minut. Jízdné vás přijde na 64 korun. Jste-li držitelem zákaznické karty, zaplatíte 42 korun. Využít můžete buď přímého spoje, nebo přestoupit na nádraží v Tišnově.
Autobusem to do Nedvědic trvá hodinu a čtyři minuty, jízdné vás vyjde na 40 korun. U některých spojů počítejte s přestupem v Kuřimi. V červnu má hrad Pernštejn otevřeno od 9 do 16 hodin, o letních prázdninách až do 17 hodin.
Autem: Z Brna vyjedete na silnici číslo 640 a po čtyřech kilometrech odbočíte vpravo na hradeckou silnici č. 43. Po 12,5 kilometru odbočíte mírně vpravo na silnici číslo 385 a pokračujete přes Předklášteří do Nedvědice.

Zdroj : Nedělní svět


    Previous page

     


    Weather

    Saturday 30.03.

    25°C
    12°C

    Sunday 31.03.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19863)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13762)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13919)

    • Last minute
    18.1% (13287)

    • Prostřednictvím internetu
    17.3% (12762)

    Number of contender 73593

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.