E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Turistická ubytovna - Arnoltice




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Bolívie

Bolivijští indiáni oslavili příchod 5513. roku

 

Příchod 5513. roku oslavili v úterý, v den zimního slunovratu na jižní polokouli, bolivijští Ajmarové náboženskými slavnostmi v ruinách starobylého Tíwanaka. Stáří tohoto

 

města na andské náhorní plošině zůstává stále záhadou, přičemž někteří badatelé se nebojí datovat ho do doby před deseti tisíci lety.
Slavnost andského Nového roku, nazývaná Machaq Mara, se v oficiálních kalendářích nevyskytuje, ale již přes deset let slouží k přehodnocení kultury a podpoře cestovního ruchu ve starobylých ruinách. Ajmarští mudrci tvrdí, že v roce 1492, kdy americký kontinent objevil Kryštof Kolumbus, uběhlo 5000 let od vzniku andské civilizace, tudíž letos si připomínají její 5513. výročí. Okolo této teorie samozřejmě existuje mnoho vědeckých pochybností.
Obřad začal přesně ve chvíli, kdy se první sluneční paprsky dotkly trosek tíwanackých staveb. V tu chvíli také tisíce shromážděných lidí zvedly ke slunci ruce, aby do nich v souladu s lidovou vírou mohla proudit sluneční energie. První minuty nového ajmarského roku pak naplnily modlitby a prosby v domorodých jazycích směřující k ochranným božstvům Intimu (Slunci) a Pachamamě (Matce Zemi). Následovalo objímání přítomných s přáním všeho nejlepšího, tak jak je zvykem i v západních civilizacích. Rituály s přenosnými ohništi, lístky koky, domorodou hudbou i barevnými vlajkami poletujícími ve větru, pak znamenaly vrcholný okamžik oslav na posvátném místě, jakým Tíwanaco v nadmořské výšce 4000 metrů bezpochyby pro obyvatele jihoamerických velehor je.
Tyto slavnosti jsou velmi mladé - konají se zatím jen deset let. Podle archeologa Jedú Sagárnagy, který nedávno v jezeře Titicaca objevil cennou tíwanackou keramiku, skutečně neexistuje žádný historický ani archeologický důkaz, že by se v předkolumbovských dobách slavila změna roku jako v západním světě. Historie samotných Ajmarů, kteří obřady v Tíwanaku vedou, nesahá dál než 800 či 900 let zpátky. A město dosáhlo svého největšího rozkvětu v letech 1580 před naším letopočtem až 1172 našeho letopočtu.
Tento rituál pomáhá upozornit znovu na andský svět, začíná přehodnocovat naše kulturní dědictví , takže oslava v den zimního slunovratu přesahuje hranice Tíwanaka, řekl Sagárnaga. Oslavy se konají i v sídelním městě La Paz, v centrálních údolích Bolívie, kde žijí kečuánští indiáni, i ve východní tropické oblasti v troskách pevnosti Samaipata, kterou Inkové vybudovali v dnešním departementu Santa Cruz.

Zdroj : Halo noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20056)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13895)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14057)

    • Last minute
    18.1% (13440)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12920)

    Celkem hlasů: 74368

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.