E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

Penzion RUDOLF




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Hruboskalsko

Valdštejn, Hrubá Skála, Hruboskalsko a tak

 

Malý kousek od Turnova (stačí jet po silnici na Jičín a sledovat šipky až na parkoviště pod hradem, kde necháte auto) najdete skalní hrad Valdštejn a hned za ním chráněnou oblast jménem

 

Hruboskalsko patří do krásného a jedinečného Českého ráje. Hruboskalskem se můžete projít od Valdštejna na Hrubou Skálu a vrátit se po žluté značce přes hřbitov horolezců. Hodí to tak asi osm kilometrů v úchvatném skalnatém prostředí.
Všechno je to super, jediná vada je "průvodce" v jedné místnosti na hradě Valdštejn, co na vás zhurta spustí, že je tam zakázáno fotit. Abyste to zjistili, je potřeba být jasnovidec. Nehledě na to, že zákazy focení ve státním majetku (hrad patří obci) mi přijdou jako opravdu výsměch občanům. Někdo by se měl chytit za nos - buď ten zvrhlý zákaz zrušit, nebo to alespoň jasně dát najevo při vstupu do hradu.
Valdštejn, považovaný za nejstarší hrad Českého ráje, byl založen kolem roku 1260 Jaroslavem z Hruštice z rodu Markvarticů, předků pánů v Valdštejna. Valdštejnové drželi hrad asi do roku 1380 a další majitelé páni z Vartenberka do počátku husitských válek.
Obsazení hradu husity, loupeživými rytíři, časté střídání majitelů v 15. století, bylo příčinou, že se hrad původně ostrožný rozdělil na hrady dva. V zadní části se oddělil tzv. typický skalní hrad s komplikovaným vstupem zdola na vrchol skalní plošiny.
Kateřinou ze Strážnice a ze Štítar, milenkou Hynka, syna krále Jiřího z Poděbrad koncem 15. století končí rezidenční funkce hradu. Valdštejn byl svými majiteli opuštěn.
Shořelý a zničený hrad pozvedli k nové slávě opět Valdštejnové, kterým patřil po Albrechtu z Valdštejna dalších 200 let. V 18. století zde vybudovali nevšední poutní místo s jedinečnou atmosférou v prostředí starých ruin rodového sídla, okolních lesů a skal.
V této snaze pokračovali i noví majitelé Lexové z Aehrenthalu v první polovině 19. století. Propojili krajinu sítí turistických cest, budovali vyhlídky, lázně Sedmihorky. Jako zajímavý turistický cíl zpřístupnili hrad Valdštejn mezi prvními památkami u nás a romantickými úpravami dotvořili starobylé prostředí.
V současné době je hrad Valdštejn v majetku Města Turnova, které se o svoji památku velmi dobře stará. Hrad navštěvuje ročně více než 70.000 turistů.

Zdroj : Pooh


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20093)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13935)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14093)

    • Last minute
    18.1% (13470)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12969)

    Celkem hlasů: 74560

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.