E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

Pension Koudela - Česká Kamenice




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Lounsko

Přírodní park Džbány-Žebrák

 

Přírodní park Džbány-Žebrák byl vyhlášen v roce 1996. Zaujímá celkovou plochu 53 km2 a rozprostírá se přibližně mezi Voticemi, Jankovem, Líšnem a Tomicemi. Dominantou přírodního parku

 

je vrchol Džbány (688 m n. m.) a lesnatý hřeben vrcholu Žebrák (585 m).
Charakter krajiny připomíná podhorskou oblast s velkými lesními komplexy, které doplňují rozsáhlé louky s bohatými prameništi a remízky a neméně významné soustavy rybníků zejména na Olbramovicku a Jankovsku.
Území je velmi významné díky své rozmanitosti a zachovalosti. Vyskytuje se zde celá řada zvláště chráněných druhů rostlin (např. orchidej prstnatec májový, bublinatka jižní, suchopýr bahenní, rosnatka okrouhlolistá) a živočichů (např. čolek horský, rosnička zelená, chřástal polní, bekasina otavní, včelojed lesní, výr velký, ledňáček říční, vydra říční, netopýr severní).
Při procházce Kališťskými loukami na vrchol Džbány se naskýtá široký rozhled do kraje, za dobré viditelnosti je možné z vyhlídkového místa spatřit např. Kleť, Brdy, vrchol Cukrák u Dobříše či věže Prahy. Na kraji osady Kaliště se nachází mohutný prastarý buk, který je jedním z nejstarších stromů svého druhu ve středních Čechách a proto je zařazen mezi památné stromy.

K nejcennějším partiím parku patří Kališťské louky na svazích vrchu Džbány, kde vydatné svahové prameniště přechází v mokřadní louky o rozloze cca 40 ha. V roce 1999 zde byl zahájen projekt udržování těchto vzácných biotopů. Zpočátku zde bylo prováděno ruční sečení luk, později se podařilo obnovit pastvu skotu. Díky spolupráci Ochrany fauny ČR a místních soukromých zemědělců tak vznikala postupně ekologická farma Družstvo Džbány, která nyní obhospodařuje pomocí pastvy masného skotu a ovcí 230 ha lučních porostů.
Pastva je extenzivní, regulovaná s ohledem na výskyt chráněných druhů rostlin a živočichů.
Ekofarma se např. zapojila do agroenviromentálního programu zaměřeného na ochranu vzácného chřástala polního. Součástí dalších ochranářských opatření je také obnova a údržba tůní a malých vodních ploch, prosvětlování porostů jalovců a regulování náletových dřevin.

Zdroj : Votice


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20102)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13946)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14109)

    • Last minute
    18.1% (13491)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12982)

    Zahl der Stimmen 74630

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.