E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pátek, 26. 04. 2024
Name-day Oto
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu



Magazine Gulliver

Previous page

Šumava

Národní Park Šumava připravil první zážitkovou turistickou trasu

 

První z řady zážitkových turistických tras, která počítá s aktivním přístupem návštěvníků Šumavy, připravila Správa Národního parku Šumava (NPŠ). "První chceme otevřít

 

1. července na vrcholu Březník, kde je největší ohnisko kůrovce," řekla vedoucí komunikace Marie Kubásková.
Na téměř pětikilometrové trase poblíž Kašperských Hor získají turisté na dvou místech - na rozcestí a v hájovně - informační materiály, které jim osvětlí přírodní procesy v lesích parku. Právě problematiku kůrovce vnímají návštěvníci Šumavy velmi citlivě. "Chceme lidem vysvětlit, že se nejedná o mrtvý les, ale o daleko živější než jakákoli mýtina," uvedla Konopásková.
Na trase nebudou informační panely jako u klasických turistických a cyklotras. U každého ze šesti zastavení, které budou dokumentovat různé fáze přírodního vývoje lesa, se podle Konopáskové počítá s aktivním vnímáním lidí. "Nejedná se o pasivní čtení letáků, ale návštěvník musí hledět do přírody a ta mu teprve vnukne smysl," dodala vedoucí komunikace s veřejností. Sousední park Bavorský les má už těchto zážitkových, velmi podrobných tras několik a jejich návštěvnost je obrovská. NPŠ počítá s dalšími trasami, jejich témata a místa neuvádí.
Správa NPŠ požaduje po Plzeňském kraji dotaci 14.000 korun na propagační materiály trasy, zastupitelé o tom rozhodnou příští úterý. "Na podporu 42 informačních center v kraji máme půl milionu korun," uvedla radní pro cestovní ruch Olga Kalčíková.
NPŠ provozuje na svém území osm infocenter, z toho dvě jsou pouze sezonní - České Žleby a Idina pila pod Boubínem - obě v Jihočeském kraji. Další jsou provozovány celý rok - jihočeská Kvilda, Svinná Lada a Stožec a západočeská Rokyta, Železná Ruda- Alžbětín (česko-německé) a Kašperské Hory. Veškeré jimi nabízené informační materiály budou do konce týdne na internetové adrese www.npsumava.cz. "Jde například o jízdní řády šesti tras zelených autobusů, akce parku pro veřejnost a režim pro vodáky," dodala.
Českou Šumavu loni navštívily dva miliony turistů. Na území parku je 467 kilometrů značených pěších a 246 kilometrů cyklistických tras mimo veřejné komunikace. Nejnavštěvovanějšími lokalitami jsou tisícimetrový Březník, Povydří, Chalupská slať, Jezerní slať, Prameny Vltavy, Bučina, Plešné jezero, Modrava, Prášilské jezero, Jezero Laka a Javoří Pila.

Zdroj : České noviny


    Previous page

     


    Weather

    Saturday 27.04.

    25°C
    12°C

    Sunday 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20078)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13918)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14072)

    • Last minute
    18.1% (13453)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12946)

    Number of contender 74467

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.