E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Šťáhlavy

Zámek Kozel

 

Východně od Šťáhlav na jižním svahu vrchu Boru se rozkládá bývalý lovecký zámek Kozel. Areál klasicistních objektů, obklopený 30 ha přírodně krajinářským parkem, stavěný

 

jako sezonní, lovecké sídlo Václavem Haberditzem pro Jana Vojtěcha Černína a dobudovaný J.N.I.Palliardim v celistvý komplex, který díky nepřetržitému používání se v relativně dobrém stavu dochoval až do zestátátnění, jako ukázka bydlení přelomu 18. a 19. století.Zhruba v polovině dvousetleté historie tohoto objektu, změnil zámek majitele. Stal se jím rod Waldsteinů, který až do konfiskace, na základě dekretu č. 12/ 1946 prezidenta republiky, tento majetek vlastnil.
V roce 1946 byl zámek Kozel vybrán k tzv. kulturně výchovnému využití a spolu s dalšími 112 památkovými objekty zpřístupněn veřejnosti. Zároveň se stal jednou z 35 ?sběren? tzv. svozů mobiliárních fondů, které Národní kulturní komise určila k deponování mobiliárních fondů, které vybrala asi z 2 500 hradů a zámků ( tyto historické objekty po zestátnění začaly sloužit k jiným, než kulturním, účelům). Od té doby se eviduje na zámku Kozel 68 tzv. svozů.Tento mobiliární fond pak posloužil jako materiál, ze kterého doc.Blažíček vybudoval expozici, která měla evokovat atmosféru bydlení šlechty přelomu minulého století.
Za svůj název vděčí podle pověsti pohanskému zvyku starých Slovanů, kteří v těchto místech obětovávali v době jarní rovnodennosti na usmíření bohů a v naději na dobrou úrodu kozla. Současné okolí zámku bylo pro svoji výhodnou polohu nad řekou Úslavou osídleno již před příchodem slovanských kmenů, jak to dokazují četné archeologické nálezy, které v této oblasti učinil koncem minulého století zámecký zahradník a amatérský archeolog F.X.Franc.
K výstavbě samotného zámku, který šlechta nazývala německy Waldschloss nebo Jagdschloss bei Stiahlav,dochází v letech 1784 - 1789 za hraběte Jana Vojtěcha Černína, nejvyššího lovčího království českého. Zámek vzniká v době velkých společenských změn tehdejšího světa, které se promítají do charakteru tohoto loveckého zámku, budovaného jako reprezentační venkovské sídlo šlechty. Zámek Kozel právem řadíme mezi ojedinělé klasicistní stavby u nás, v jeho architektuře, vnitřní výzdobě a vybavení z konce 18.století se vedle domácích uměleckých tradic 18.století projevuje i francouzský sloh Ludvíka XVI.
Hlavní zámeckou budovu na obdélníkovém půdorysu kolem ústředního dvora postavil v letech 1784 - 1789 málo známý pražský stavitel Václav Haberditz. Čtyřdílná dispozice nemá náročnou architekturu a stejně jednoduché je i řešení prostorů interiérů, které neukazuje na velkou uměleckou investici.

Zdroj : Zámek Kozel


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 26.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 27.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20051)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13885)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14049)

    • Last minute
    18.1% (13436)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12909)

    Celkem hlasů: 74330

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.