E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Vysoké tatry

V Tatrách pro turisty oficiálně otevřeli horské doliny

 

Ve Vysokých Tatrách byly dnes oficiálně otevřeny vysokohorské doliny pro turisty. Symbolický akt provedl nejstarší aktivní horský nosič Peter Petras (59) v převleku za legendárního

 

tatranského horského vůdce Jána Stilla spolu s chatařem Ýudovítem "Edo" Záhorem u Zbojnické chaty. Petras zvolil převlek jako vzpomínku na 200. výročí narození Jána Stilla, jenž údajně jako první horský vůdce vystoupil na nejvyšší tatranský vrchol, Gerlachovský štít (2655 metrů nad mořem).
"Poprvé jsme tuto akci uspořádali před šesti lety na pomoc Zbojnické chatě, když vyhořela. Časem se z toho ale stala taková milá tradice," řekl ČTK jeden z pořadatelů akce Mikuláš Argalács.
Slavnost odstartovala ráno u Reinerova útulku na Hrebienku, který spravuje právě Peter Petras. Navzdory deštivému počasí se sešlo asi 50 lidí, kteří se pak společně vydali na zhruba 2,5 hodiny trvající túru ke Zbojnické chatě, kde si mohli vyměnit kupon účastnické listiny za pravý chatařský čaj a guláš.
Zimní uzavírka vysokohorských stezek trvá podle návštěvního řádu Tatranského národního parku od 1. listopadu do 15. června.
Podle předpokladů představitelů Sdružení cestovního ruchu Vysoké Tatry by letos měl toto pohoří navštívit zhruba stejný počet turistů jako loni. A to navzdory ničivé vichřici, která Tatry postihla loni v listopadu. Podle primátora města Vysoké Tatry Jána Mokoše lze očekávat, podobně jak tomu bylo v zimní sezoně, i v létě turisty, kteří přijedou jenom proto, aby se podívali, co vítr v Tatrách způsobil.
Mokoš návštěvníky Tater vyzval k větší trpělivosti vzhledem k pokračujícímu odstraňování následků kalamity. Návštěvníci hor musí letos počítat s častým výskytem velkých lesnických strojů, které se pohybují téměř po celém území Tater. Po celou letní sezonu budou navíc uzavřeny i některé turistické a cyklistické stezky, které se ještě nepodařilo uvolnit.
V loňské letní sezoně v červenci a srpnu navštívilo Vysoké Tatry podle slovenského statistického úřadu zhruba 690.000 turistů, z nichž 466.644 využilo také nabídky ubytovacích služeb. Průměrná délka jejich pobytu se pohybovala kolem čtyř dnů.
Tradičně nejpočetnější skupinou byli domácí turisté (kolem 29 procent), ovšem čeští návštěvníci tvořili asi 28 procent všech turistů. Na třetím místě s 22 procenty byli Poláci.

Zdroj : České noviny


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20039)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13875)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14036)

    • Last minute
    18.1% (13424)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12902)

    Celkem hlasů: 74276

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.