E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Itálie

Město gondoliérů

 

Křivolaké uličky a úzké kanály v italských Benátkách
Kouzlo Benátek je dáno nejen jejich výjimečnou polohou na písčitých ostrovech v pobřežní laguně Jaderského moře,

 

ale i jejich historickým významem, který přivedl do města přední umělce a nesmírné bohatství umožňující vybudovat překrásné chrámy, paláce i měšťanské domy.
Náměstí krásy a holubů
Centrum starého města tvoří 188 ostrovů, rozdělených 177 kanály různé šíře, překlenutých 400 mosty. Nejznámějším kanálem je Canale Grande, který rozděluje historické město. Jeho břehy spojují jen tři mosty. Nejkrásnější z nich - Ponte di Rialto - má stejně strmý oblouk, a tedy i schody jako všechny ostatní, aby pod ním mohly plout čluny, ale jako jediný nese dvě řady kamenných domků s obchody. Canale Grande město rozděluje, ale i spojuje. Je tepnou lodní dopravy pro pravidelné linkové lodě. Motorové čluny, sloužící jako taxi, mohou i do užších kanálů, do těch nejužších, často jednosměrných, se dostanou již jen gondoly. Gondoliér v typickém slamáku vestoje dlouhým veslem pohání loď ze zadní plošiny často pokryté kobercem a občas řídí i dovedným odstrčením od stěn domů. Zplodiny z blízké rafinerie a loděnic v Mestre zvýšily agresivitu místního deště a vypouštěná voda se přidala k domovnímu odpadu. A tak mají Benátky i odvrácenou tvář - dezolátní stav většiny fasád, narušené nosné zdi domů, přemnožení řas v kanálech. Centrem města je náměstí svatého Marka (Piazza San Marco) ze tří stran sevřené arkádami prakticky stejných budov (Procuratie Vecchie, Ala Napoleonica, Procuratie Nuove), ze čtvrté strany se skví stejnojmenný chrám. Nad plochou náměstí se vznášejí hejna holubů, jejichž krmení je oblíbeným fotografickým námětem. Procuratie Vecchie je opticky ukončena budovou orloje Torre dell Orlogio. Od roku 912 je vlevo před chrámem postavena zvonice (Campanile), jedna z dominant města. Tyčí se do výše 98,6 metru a za několik minut se výtahem dostanete až na její ochoz. Hlavní průčelí baziliky svatého Marka je členěno pěti branami s četnými sochami a mozaikami nad vchody. Vnitřek chrámu je pokryt 4240 metry čtverečními zlatých mozaik, ozdoben sloupy z mramoru, alabastru i jaspisu. K bazilice byl roku 1438 přistavěn Dóžecí palác (Palazzo Ducale). Jeho četné křehké oblouky a sochařská výzdoba skrývají uvnitř sály pokryté freskami s výjevy z dějin Benátek. Z prvního patra paláce do městského vězení se klene od roku 1606 krytý Ponte dei Sospiri (Most nářků), kudy přicházeli vězni k přísnému benátskému soudu. Nádherným optickým protějškem paláce, chrámu svatého Marka i zvonice je bělostná stavba kostela a mohutná zvonice kláštera na ostrově San Giorgio Maggiore. Kostel ze 16. století svítí svým průčelím do dálky, ostatní, původně klášterní, budovy skrývají několik přednáškových sálů kongresového centra, ve které klášter přeměnila nadace Giorgia Ciniho. Třetí dominantou při příjezdu ze širého moře je bělostná budova chrámu Santa Maria della Salute, který byl na současném kruhovém půdorysu stavěn na základech zpevněných více než milionem dřevěných pilotů.
Kouzlo tiché noci
Benátky jsou městem kanálů, gondol, motorových člunů, úzkých křivolakých uliček, mostů, rozpadajících se měšťanských domů, četných chrámů, překvapivě prostorných náměstí, pizzerií, taveren, stovek holubů a hlavně věčných turistů. A kdo viděl postranním kanálem nočních Benátek tiše plout gondolu, nemůže zapomenout.
Turistické informace
Občan Česka může vstupovat a pobývat na území států EU bez zvláštních omezení pouze s platným cestovním dokladem nebo průkazem totožnosti. Jako ces-tovní doklad je možné použít občanské průkazy typu identifikační karty vydané po roce 1993.

Italové bývají k zahraničním návštěvníkům obvykle přátelští. Při vstupu do obchodu nebo baru je zvykem pozdravit univerzálním buongiorno nebo buonasera, totéž platí při odchodu (můžete říci také arrivederci). Někdy lze použít i neutrální salve.

Většina obchodů je ve všední dny otevřena v rozmezí od 9 do 13 hodin a od 16 do 19.30. Potraviny mívají otevřeno i v sobotu a v neděli dopoledne.

Nejvíce návštěvníků proudí do Benátek od jara do října, proto si ubytování rezervujte dostatečně dlouho dopředu.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Sobota 27.04.

    25°C
    12°C

    Neděle 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20095)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13939)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14095)

    • Last minute
    18.1% (13475)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12971)

    Celkem hlasů: 74575

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.