E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 18. 04. 2024
Svátek slaví Valérie
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Na kole kolem Prahy II. - Od Vltavy k Řípu

Nenáročným terénem kolem krásného zámku v Smetanově Nelahozevsi k důstojně vyvýšenému cíli

 

Praha je metropolí zaslíbenou outdooru. Jednou z možností, jak se vyžít v přírodě kousek za dveřmi bytu nebo kanceláře, je cykloturistika na horských kolech. Druhá trasa z pětidílného seriálu

 

nás zavede na posvátnou horu všech Čechů.
Máme celý volný den, ale je trochu pod mrakem, možná bude pršet. V takovém počasí se nechceme pouštět na vyjížďky do náročného terénu, ale zase bychom rádi měli před sebou nějaký důstojný cíl.
Vlakem na Říp
Tak ať to stojí za to! Pojedeme na Říp. Vlak nás veze z Masarykova nádraží do Kralup. Na nádraží je potřeba být raději o hodně dříve a být asertivní, abychom dostali všechny své ocelové oře do nákladního vagónu. Vím o čem mluvím, protože po jedné hádce s příslušníky modré armády na Masaryčce mám na krku soud za zpoždění vlaku.
Hned na nádraží v Kralupech se napojíme na červenou turistickou značku a budeme se jí držet celý dnešní výlet. Jedeme nejprve pohodlnou cestou mezi Vltavou a železnicí do Nelahozevsi. Jméno výstavního lobkovického zámku bychom měli znát ze školy v souvislosti s Antonínem Dvořákem. Skladatel tu má muzeum a šlechta zase zpřístupňuje renesančně-barokní architektonický skvost, za zastávku to tedy stojí.
Ropa z Ingolstadtu
Značka nás vyvede na svah nad Vltavou, kudy se měl Dvořák údajně procházet. Dnes by asi zůstal v podzámčí, protože míjíme obrovský technologický komplex zásobníku ropy z Ingolstadtu. V Nové Vsi naposledy sjíždíme k Vltavě, abychom ji po kilometru zase opustili a vjeli do idylické krajiny.
Po širokých cestách nás značka vede přes pole, louky a lesy bez velkých kopců do Ctiněvsi. Dá se tady zajít do hospody praotce Čecha a u piva přemýšlet, kde se ukrývá jeho mohyla. Prý nemůže být daleko, ale archeologové už prokopali kdejaký krtinec a nic nenašli.
Těžký výjezd na vrchol
Z vesnice míří asfaltová cesta přímo přes pole k majestátnímu Řípu. Je potřeba dojet až k jeho úpatí a objet celou horu po lesní kamenité cestě. Na druhé straně narazíme na parkoviště, odkud každý návštěvník musí nahoru pěšky. Ženy a děti tady nechávají kola připnutá zámkem ke stromu, ale muži se nevzdávají. Výjezd až k hospodě na vrcholku není nic pro slabé nohy a malé plíce, ač vede po asfaltce.
Stylová mírně umouněná hospoda nám poskytne to základní - pivo a párek, a jsme připraveni k návštěvě rotundy svatých Jiřího a Vojtěcha. Při prohlídce sice shlédneme trochu divadla, průvodcovské rutiny a socialistických představ o středověké architektuře v jednom, ale přesto nás jímá úcta k jedné z nejstarších památek v Čechách. Nemá sice s praotcem nic společného, ale mystika je tu cítit na vlastní kůži.
Rychlé sjezdíky do Roudnice
Z Řípu frčíme dolů nazpátek k parkovišti. Tady pozor, sjezd už má na kontě nejméně dva mrtvé cyklisty, kteří nedrželi brzdové páky dost silně! Silničkou přes Krabčice a potom posledním terénním sjezdíkem dojedeme do Roudnice, odkud se vrátíme vlakem do Prahy.
Trasa: cca 30 km

Zdroj : Web volný


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Pátek 19.04.

    25°C
    12°C

    Sobota 20.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (19940)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13805)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (13960)

    • Last minute
    18.1% (13338)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12818)

    Celkem hlasů: 73861

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.