E-Česko

Travelling, Accommodation, Holiday, Free time

Bohemian, Moravian, Silesian

     
Today it is Pátek, 26. 04. 2024
Name-day Oto
Fulltext search

Section for searching:

Magazine Gulliver - Menu
Accommodation and catering

Hotel Grunt - Žďár nad Sázavou




Magazine Gulliver

Previous page

Český kras

Český kras není jen Karlštejn a Koněpruské jeskyně

 

Oblast Českého krasu leží na dolním toku řeky Berounky. Působením povrchové i podzemní vody se zde vytvořila řada typických krasových jevů. Nalezneme zde hluboké kaňony, závrty, ponory,

 

vývěry, jeskyně a propasti. Nejznámějším jeskyním systémem jsou Koněpruské jeskyně s krápníkovou výzdobou. Ve vápencích se vyskytuje velké množství zkamenělých pozůstatků prvohorních živočichů a rostlin, zejména trilobitů. V krasových dutinách a jeskyních byly nalezeny kostry tygra šavlozubého, medvěda, želvy, nosorožce, koně i opice. Nejstarší nálezy dokládající lidskou přítomnost jsou staré 250 tisíc let. V roce 1972 zde byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Český kras.

Nejznámější atrakcí Českého krasu je bezesporu hrad Karlštejn, který založil Karel IV. v roce 1348 jako nedobytný trezor pro uložení korunovačních klenotů, státních listin a církevních relikvií. Dnešní romantická podoba hradu, který stále láká davy turistů, vznikla z původní strohé gotické pevnosti při přestavbě koncem 19. století.

Z přírodních zajímavostí lákají především již zmíněné Koněpruské jeskyně, největší jeskyní systém v Čechách. Vznikly v třetihorách a čtvrtohorách působením podzemní vody. Jako útočiště sloužily lidem již v době kamenné, koncem 15. století zde byla i penězokazecká dílna. S průzkumem celého jeskynního systému bylo započato až v roce 1950. V současnosti je zmapováno asi 2 km jeskynních chodeb tohoto rozsáhlého třípatrového systému s rozlehlými podzemními prostorami. Zajímavostí jsou místní zvláštní krápníky kulovitého tvaru zvané Koněpruské růže.

V Českém krasu se nalézá velké množství starých vápencových lomů. První taková oblast leží u Sv. Jana pod Skalou. V jednom z lomů je zřízeno malé muzeum. Do nitra země nás sveze důlní vláček. V nedalekých Barrandových jamách je naleziště trilobitů. Druhá oblast leží poblíž obce Mořina. Zde se nalézají známé lomy Malá a Velká Amerika, oba jsou z části zaplavené vodou, která je tak průzračná a čistá, že v ní žijí raci. Nejednou sloužili tyto lomy pro svůj dramatický půvab filmařům, natáčeli se zde na příklad exteriéry k filmu Limonádový Joe a dalších.

Zdejší kopce jsou doslova prošpikovány množstvím štol, z nichž některé jsou opředeny různými tajemnými legendami. Jejich vchody jsou však již z bezpečnostních důvodů většinou zavaleny. Štoly však také slouží jako zimoviště několika druhům netopýrů. Na okraji jednoho lomu stojí kamenný monument jako památník na politické vězně, kteří zde ve čtyřicátých a padesátých letech vykonávali nucené práce.

Skalní stěny na břehu Berounky u Srbska a skály ve Svatém Jánu jsou vyhledávanými lezeckými terény. Na skálu nad Svatým Jánem se však chodí především pěšky, a to za pěknými výhledy do kraje. Jdeme-li pak po červené směr Karlštejn, čeká nás procházka typickým karlštejnským kopcovitým terénem skrz divoké hvozdy a hlavně přes Karlštejnské vodopády - kaskády v roklích na Bubovickém potoku. Dub sedmi bratří je další místo opředené legendou. Dále k východu je hluboce zaříznuté údolí Karlického potoka se zbytky hrádku Karlík založeného Karlem IV. k ochraně Karlštejna. CHKO Český kras zasahuje svým výběžkem na okraj Prahy až k Radotínu, kde zahrnuje několik významných lokalit v Radotínském údolí: Černou rokli, Radotínské skály, Ortocerový lůmek a další. V těchto hlubokých údolích s opuštěnými lomy devonských vápenců jsou také naleziště trilobitů.

Zdroj : České noviny


    Previous page

     


    Weather

    Saturday 27.04.

    25°C
    12°C

    Sunday 28.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Others
    Survey

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20076)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13916)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14072)

    • Last minute
    18.1% (13451)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12944)

    Number of contender 74459

    Login

    Your login:

    Your password:


    News by e-mail

    Enter your e-mail for sending news from server E-Czechia.cz.


     

     

     

     

     

    Copying, publishing and spreading of this server www.e-cesko.cz is recommended and acceptable. We hope that users will enjoy using materials from server www.e-cesko.cz and they will spread this address further. Project E-CESKO.cz came in the existence thanks to the government grant of the Ministry of Regional Development of the Czech Republic.