E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Zapomenutý ráj

Severní Kypr je turisty nepoznanou perlou Středomoří

 

Snad nikde jinde ve Středomoří nenalezneme dnes tak nedotknutou krajinu a nezastavěné pobřeží jako v severní části Kypru. V roce 1974 vznikla rozdělením ostrova na řeckou a tureckou část

 

téměř neprodyšná hranice a sever byl dosažitelný jenom oklikou přes Turecko. Až do politických diskusí roku 2004 v souvislosti se vstupem ostrova do EU tato část ostrova mezinárodně neexistovala, politicky a hospodářsky byla úplně závislá na Turecku. Takzvaná Attilova linie, kterou je ostrov dodnes rozdělen, vytváří nárazníkové pásmo, které spravuje OSN.
Počet turistů na severním Kypru je minimální. To je samozřejmě i výhodou: zatímco jih ostrova je přeplněn a zastavěn, sever je klidným přírodním a historickým parkem. Dlouhá tisíciletí tu všude zanechala své stopy - antické paláce, divadla a kolosea, románské kostely a byzantské kláštery, benátské paláce, turecké minarety, ale i anglické řízení vlevo či některé britské zákony.
Malebnost i ruiny
Girna-Kyrenia (názvy uvádíme turecky-řecky) je bezesporu nejhezčím městem severu. Jejímu šarmu návštěvník propadne hned na první pohled. Malebné městečko na severním pobřeží leží v romantické zátoce. Kolem starého přístavu, vymodelovaného do tvaru podkovy a hlídaného mohutným hradem, se vedle sebe i nad sebou řadí bary, kavárničky a restaurace. Velké dějiny nabízí Gazimagusa-Famagusta, středověká obchodní metropole, přístav a legendární místo činu žárlivého Othella. Někdejší obchodní přístav udělal ve 13. století Famagustu nejbohatším městem mezi Orientem a Západem. Dnes je snad nejpozoruhodnější ruinou Evropy. Fasády a zdiva gotických kostelů, mešit a paláců se rozpadají a zarůstají. V dlouhé zátoce na jih od města jsou zříceniny z dob moderních. Invazí Turků na Kypr (1974) byla Famagusta postižena nejvíce ze všech kyperských měst. Mořské letovisko Varosha bylo před 30 lety nejmodernějším a největším na ostrově. Z pláží, na kterých se slunívalo na 200 tisíc návštěvníků, se stala nepřístupná vojenská zóna a 50 luxusních hotelů se změnilo v "město duchů".
Mnohem uvolněnější je pobyt na širokých písčitých plážích nedaleko ruin starobylého města Salamis. V předkřesťanských dobách bylo Salamis pestrým a živým městem. Pak slavnou historii pokryly písečné duny. Přesto tu lze díky archeologickému průzkumu vidět hodně: největší římský amfiteátr na ostrově, kde usedalo 15 tisíc návštěvníků, mozaiky, lázně, trh či základy jedné baziliky. Z města Salamis pocházel také svatý Barnabáš, který v doprovodu apoštola Pavla šířil na ostrově evangelium. Lefkosia-Nikosie se stala po pádu Berlína jediným rozděleným hlavním městem v Evropě. Nejvýznamnější památky v řecké části města jsou soustředěny v blízkosti katedrály sv. Jana. Zde je velkým lákadlem Byzantské muzeum, které vystavuje rozsáhlou sbírku ikon z 5. až 19. století. Zatímco se z řecké části města stává moderní evropská metropole s širokými bulváry, v turecké části panuje spíše maloměstská pohoda a orientální atmosféra. Vůni orientu šíří čilá bazarová čtvrť Arasta s tureckými kavárničkami a čajovnami.
Živá naděje
Přes trvající rozdělení ostrova zde lidi věří, že se podaří ukončit politickou izolaci. Mezi oběma částmi již dnes panuje čilý ruch. Z té turecké jezdí na jih pracovat, obyvatelé řecké hasí své hazardní vášně v kasinech na severu nebo si dávají v Girně na terase starého přístavu chutnou čerstvou rybu. Ceny jsou konečně zde na severu o hodně nižší.
Turistické informace
Kdy jet na Kypr
Ke koupání se Kypr hodí od května do listopadu, na toulky přírodou a archeologické památky jsou nejpříjemnější jaro a podzim, kdy také málo prší. I v zimě je většina dnů slunečných.
Příjezd
Letecké spojení zajišťují z turecké pevniny Kibris Turkish Airlines, Turkish Airlines a Istanbul Airlines. Po moři trajektem z Mersinu do Gazimagusy (Famagusta) několikrát v týdnu. Denním trajektem a seabusem z Tasucu do Girny (Kyrenie). V hlavní turistické sezoně mají spojení do Girny také Alanya, Antalya a Anamur.
Cestování po ostrově
Silniční síť na ostrově je dobrá. I bez pronajatého automobilu se lze autobusy a kolektivními taxíky (dolmus) dostat k cíli. Z Nikosie se turista těmito dopravními prostředky bez problémů dostane
do Girny nebo Gazimagusy. Ceny jízdného nejsou nijak přehnané. Na Kypru se jezdí vlevo.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 21.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 22.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    27% (20013)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13855)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14023)

    • Last minute
    18.1% (13402)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12880)

    Celkem hlasů: 74173

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.