E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Německo

Ostrov moderního umění u německého Düsseldorfu

 

Muzeální komplex Hombroich představuje jedinečný prostor uprostřed průmyslové a zemědělské oblasti poblíž německého města Düsseldorf. Říčka Erft obtéká svérázný kout země zvaný Hombroich a

 

vytváří v průmyslové krajině osobitý ostrov o velikosti 80 tisíc metrů čtverečních. Právě tento pozemek koupil v roce 1982 makléř s nemovitostmi Karl Heinrich Müller a uskutečnil na něm svůj sen. Na počátku 80. let nechal původní zpustlý a zarostlý park s mohutnými stromy okolo bývalého panského sídla Růžový dům, přeměnit architektem Bernhardem Kortem v krajinu, která je kultivovaná, ale dbalá přírodních zákonů.
Vzniklo rozsáhlé moderní muzeum spojující přírodu, architekturu, sochařství, malířství, hudbu, literaturu a vědu v osobitý celek přístupný veřejnosti. Exponáty nemají popisky, protože cílem je, aby umění na diváka působilo samo, ve spojení s prostorem a s ostatními uměleckými díly. To souzní s názorem už zemřelého düsseldorfského umělce profesora Josepha Beuyse, že se každý může stát umělcem či na sebe alespoň nechat umění působit bez předpojatosti a bez složitého vysvětlování.
Staré a nové
Původní je na ostrově jediná budova, již zmíněný Růžový dům z roku 1816. V 80. letech nechal Müller zasadit do krajiny 11 pavilonů z neomítnutých cihel, navržených předním düsseldorfským architektem Erwinem Heerichem. Sem jsou umístěny expozice moderního umění i starého umění mimoevropských národů. Jeden z pavilonů (Věž) je prázdný a návštěvník může na sebe nechat působit architekturu i zvuk, který se při hovoru rozléhá zvláštní akustikou. Při vstupu do Labyrintu, který je koncipován jako moderní galerie, se překvapenému návštěvníkovi otevírá pohled na díla s expresivními rysy jednoho z nejvýznamnějších německých impresionistů Lovise Corintha. Jejich brutální otevřenost na pozadí zářivě bílých stěn patří k nejsilnějších zážitkům z muzea.
Jiným umělcem spjatým s ostrovem Hombroich je malíř a sochař Anatol Herzfeld (bývalý žák zmíněného profesora Beuyse), původním povoláním policista. Vybral si kůlnu a přestavěl ji podle svého uměleckého stylu. Anatol na ostrově vytvořil několik zajímavých objektů ve volné přírodě, například Železné muže, Strážce nebo obrovskou skupinu železných židlí s názvem Parlament.
Kulturní laboratoř Pan Müller v roce 1994 přikoupil ještě rozsáhlé území bývalé raketové stanice NATO obýva-né do roku 1989 belgickými vojáky, které se nachází téměř naproti původnímu komplexu Ostrova Hombroich.
Tomuto druhému prostoru vévodí objekt pro evropské a staré japonské umění, Langen Foundation, navržený špičkovým japonským architektem Tadaem Andem. Další architektonicky zajímavá budova je sídlem Mezinárodního institutu pro biofyziku, což je středisko skupiny vědců více než deseti národností z Asie, Evropy a USA. Další z objektů, Pavilon Fontana, využívají především hudebníci, konají se tu však také meditace buddhistů nebo přednášky benediktinského mnicha W. Jägera, jichž se účastní stovky lidí.
Lidé spjatí s komplexem Hombroich mají dalekosáhlé vize. Dvanáct mezinárodních architektů se v Manifestu Hombroich zavázalo vytvořit kolem ostrova jakési malé kulturní městečko v sepětí s přírodou. V nových prostorách se mají usídlit firmy, nadace a řemeslné podniky tak, aby pomohly zachovat prostředí příznivé pro člověka, zvířata i rostliny. Vizí Ostrova Hombroich je vytvořit v "kulturní laboratoři" alternativu k tradiční urbanistice a polidštit současný životní styl.
Turistické informace
Autem: Z Düsseldorfu jeďte po dálnici A57, odbočte na výjezdu do Neuss-Reuschenberg a poté sledujte hnědé štítky s nápisy Museum Insel Hombroich.
Autobusem: Do komplexu se dostanete spoji číslo 869 a 877 z nádraží Neuss. Vzdálenost od centra města Düsseldorf je přibližně 15 minut.
Vstupné: O víkendech a o svátcích zaplatí dospělí 15 eur, studenti, žáci a tělesně postižení sedm eur. Ve všední dny stojí vstupenka pro dospělé 10 eur, pro studenty, žáky a tělesně postižené pět eur. Děti do šesti let mají vstup zdarma.
Otevírací doba: Muzeum Hombroich má otevřeno po celý rok každý den od 10 do 17 hodin, od 1. dubna do 30. září je otevřeno od 10 do 19 hodin.
Na návštěvu si je nutno vyhradit celý den, občerstvení návštěvníci dostanou v restauraci, která je součástí komplexu, a je zahrnuto v ceně vstupného.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Neděle 28.04.

    25°C
    12°C

    Pondělí 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20113)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13952)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14117)

    • Last minute
    18.1% (13498)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12989)

    Celkem hlasů: 74669

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.