E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu



Magazin Gulliver

Vorige Seite

Jihlavské podzemní chodby

Labyrint pod Jihlavou

 

Starobylé město Jihlava patřilo ve středověku k nejmocnějším městům království. Jeho sláva stála na nalezištích stříbrných rud. "Stříbrná horečka" do kraje přivedla horníky, řemeslníky

 

a obchodníky. Vedle jedinečné městské architektury, která kombinuje styl baroka, gotiky a renesance, se Jihlava dnes může chlubit rozsáhlým podzemním labyrintem přímo pod městskou zástavbou. Jak uvádí správce jihlavského podzemí Jan Šustr, propojené sklepy tvoří na některých místech až tři podlaží, přičemž celková délka chodeb činí kolem 25 kilometrů.
Dlouho se diskutovalo o tom, za jakým účelem vlastně podzemí vzniklo. Vedle domněnek, že jsou to zbytky starých stříbrných dolů či že chodby a sklepy vznikaly pro vojenské účely, převažuje dnes názor, že labyrint sloužil kupcům a řemeslníkům k uskladnění zboží a výrobků (ve 14. století zejména piva a vína). Kromě toho v něm obyvatelé mohli najít dočasný úkryt v pohnutých dobách válek či po požárech města. V 18. století byla část chodeb přeměněna na kanalizační štoly. Část jihlavského podzemí byla přístupná až do roku 1969, prohlídky tu byly obnoveny až v roce 1991. V sedmdesátých letech objevili amatérští speleologové jednu ze zdejších kuriozit, takzvanou svítící chodbu. Bělavý povlak na stěnách po předchozím nasvícení zelenkavě světélkuje.
Jak se tam dostat
Autobusem a vlakem: Za vlak z Brna do Jihlavy zaplatíte 130 či 80 korun, pokud máte zákaznickou kartu. Cesta autobusem trvá hodinu a pět minut. Za jízdenku zaplatíte kolem 80 korun, záleží na tom, s jakým dopravcem jedete. Vstup do jihlavského podzemí se nachází na adrese Hluboká 1 poblíž barokního kostela svatého Ignáce. Pro dospělé činí vstupné do podzemí 40 korun, děti do 15 let zaplatí 20 korun. V květnu začíná první prohlídka v devět hodin, poslední v 16 hodin. Prohlídka
trvá asi 30 minut.
Automobilem: Z centra Brna vyjedete po silnici číslo 52, po 2,4 kilometru odbočíte vpravo a najedete na dálnici D1. Po 81,5 kilometru odbočíte na sjezdu na Jihlavu, kam přijedete asi po osmi kilometrech.

Zdroj : Nedělní svět


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20106)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13950)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14115)

    • Last minute
    18.1% (13495)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12983)

    Zahl der Stimmen 74649

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.