E-Česko

Reisen, Unterkunft, Urlaub, Freizeit

Böhmen, Mähren, Schlesien

     
Heute ist Sobota, 27. 04. 2024
Namenstag Jaroslav
Fulltext - Suchung

Sektion, wo suchen:

Magazin Gulliver - Menu
Unterkunft und Verpflegung

Unterkunft Machan - Hejnice




Magazin Gulliver

Vorige Seite

Broumovské skály a Stolové hory

Cykloturistika Českem i Polskem

 

Nabízený cyklookruh se startem i cílem v Polici nad Metují (asi 20 km severně od Náchoda) nás provede kolem Broumovských skal a středem polských Stolových hor. Celý okruh leží na

 

jedné cyklotrase, značené červeným pásovým značením, v Polsku vede celá trasa po silnicích a s mapou bychom neměli mít orientační potíže. Pro nekvalitní stav příhraničních komunikací doporučujeme horská kola.
Z Police nad Metují (část Velká Ledhuje) se vydáme po silnici do obce Suchý Důl (2) s kaplí P. Marie Lurdské, na křižovatce se dáme vlevo a kolem rybníka dojedeme do Hlavňova. Po pravé ruce máme zalesněný hřeben Broumovských stěn, který teď budeme objíždět. Z Hlavňova jsme nejblíž Hvězdě, výletnímu místu a křižovatce turistických tras na hřebeni Broumovských stěn. Po-zlacená hvězda byla na dřevěném kříži, který stával na hraně skalního bloku od roku 1670, půdorys hvězdy má poutní kaple P. Marie Sněžné, kterou roku 1733 postavil opat Zinke podle projektu K. I. Dientzenhofera. Turistická chata (původně hájovna s hostincem) byla postavena v alpském slohu později (1856). Teď nás čeká stoupání nejprve po polní a lesní cestě, v závěru již po silnici na Honské sedlo (8). Silnice s námi traverzuje Honský Špičák, u louky se vzácnými stavačovými rostlinami z ní odbočujeme na zpevněnou cestu doprava a po ní dojedeme ke kapli P. Marie Hvězdy jitřní z r. 1802 s křížovou cestou. Čeká nás l,5 km lesního terénu k restauraci Amerika. Ocitáme se z protější strany opět pod Hvězdou, k níž odtud vedou schody. Příjemně klesáme do obce Křinice (15,5). Silnice nás vyvede na křižovatku s restaurací u Broumova, ale značení nás vede po silnici od Broumova pryč do Martínkovic (20,5). Poslední obcí na silnici je Božanov (23) s pozoruhodným barokním kostelem sv. Máří Magdalény, zaklenutým kupolí s osmi výsečemi a s Mariánskou studánkou, u níž stojí poutní kaple Nanebevzetí P. Marie. Odtud po velmi špatné cestě stoupáme k turistickému hraničnímu přechodu Božanov (25) a po silnici sjíždíme do polského Radkowa (27,5). Za městem je rekreační rybník s hlídaným parkovištěm kol. Pak už vjedeme do zalesněného Národního parku Stolové hory a zvolna stoupáme do turistického centra parku Karlówa (38,5). Bohatý výběr skalních měst je nutno navštívit pěšky, nejvyšší vrchol Stolových hor Szceliniec Wieliki (Hejšovina) těsně u Karlówa za vstupné a výhradně po značených cestách. Po "cestě sta zatáček" klesáme zpět ke státní hranici, kterou přejíždíme na turistickém hraničním přechodu Machovská Lhota (44) a klesáme ještě do Machova (46,5). Silnice nás odtud dovede přes obec Bělý zpět do Police nad Metují (52,5).

Zdroj : iHNed


    Vorige Seite

     


    Wetter

    Sonntag 28.04.

    25°C
    12°C

    Montag 29.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Andere
    Ankete

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    • Doporučení kamaráda
    26.9% (20108)

    • Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13950)

    • Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14115)

    • Last minute
    18.1% (13495)

    • Prostřednictvím internetu
    17.4% (12984)

    Zahl der Stimmen 74652

    Login

    Ihr Login:

    Ihr Passwort:


    News per E-mail

    Einlegen Ihre E-mail Adresse, um die Neuigkeiten vom E-CESKO.cz zu bekommen


     

     

     

     

     

    Kopieren, Publikation und Weitergegeben von der Website www.e-cesko.cz ist erlaubt und erwünscht. Wir glauben, dass die Verwendung des Inhalts macht allen Benützer Spass. Das Projekt E-CESKO.cz ist durch dank der Unterstützung Ministerium für regionale Entwicklung entstanden.