E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 24. 04. 2024
Svátek slaví Jiří
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Ubytování a stravování

R+B Privat




Magazín Gulliver

Zpět na předchozí stránku

Do Nízkých Tater

Slovenské hory nabízejí turistiku i termální lázně

 

Nízké Tatry se letošní léto mohou těšit na věru bohatou sezonu. Jejich turistické akcie vzrostly na sklonku loňského roku, kdy Vysoké Tatry zasáhla ničivá vichřice, jež tamější

 

krajinu změnila k nepoznání. Ke stále rostoucí oblíbenosti nižších tatranských kopců přispívá skutečnost, že si zde přijdou na své i ortodoxní odpůrci horské turistiky. Buď při návštěvě některých z Demänovských jeskyní nebo vodních radovánkách v největším slovenském akvaparku Tatralandia.
Výšlap na Chopok
Ubytování nacházíme přímo v srdci Nízkých Tater, v obci Jasná, obklopené lesy Národního parku Nízkých Tater a několika kilometry sjezdovek. V zimních měsících se po okolních kopcích prohání velké množství lyžařů. Cesta z Liptovského Mikuláše do Jasné vede Demänovskou dolinou, která je nejznámějším a podle místních i nejkrásnějším údolím Nízkých Tater. V Jasné, kterou tvoří shluk několika hotelů a penzionů, nás přivítají nejvyšší hřebeny Nízkých Tater, které se k nám sklánějí ze všech stran. Plni očekávání se těšíme na zítřejší výšlap.
Po ranním ofouknutí studeným horským větrem řešíme dilema, zda se vydat na cestu pěšky, anebo se nechat vyvézt několik výškových metrů lanovkou. Přímo z Jasné totiž vede až na Chopok, druhý nejvyšší vrchol Nízkých Tater, lanová dráha s "mezipřistáním" v Lukové. Nakonec v nás vítězí sportovní duch a cestu pokořuje-me po svých. Na vrcholu horského pásma se ocitáme v centrálním pásu Nízkých Tater, do kterého náleží Chopok společně s Ďumbierem. Do výšky 2024 metrů nám zbývá pouze několik metrů po kamenitém náspu. Je krásný slunný den a nebe bez mráčku nám dává příležitost zhlédnout zasněžené vrcholy Vysokých Tater na severu společně s městem Banskou Bystricí na jihozápadě. Od dlouhodobého pobytu na Chopku nás odrazuje silný a studený vítr a vydáváme se zpět do obce Jasná.
Krápníkové království
Horských túr nabízejí Nízké Tatry nespočet. Kromě vrcholů mají návštěvníci Nízkých Tater možnost nahlédnout i do jejich nitra. Demänovské jeskyně leží u hlavní silnice z Liptovského Mikuláše do střediska Jasná. Návštěvníkům jsou zpřístupněny dvě největší - Jeskyně svobody a Ledová jeskyně. Prohlídka jedné zabere přibližně hodinu a není na škodu dbát výzev průvodců, že jsou i v tom největším horku zapotřebí teplé svetry a kalhoty. Zvláště v Ledové jeskyni, jejíž název byl inspirován nejen mrazivými teplotami, ale také jeskynními výjevy, které jsou vytvořeny zmrzlou vodou. Mnohem méně promrzlí, ale stejně ztuhlí, tentokrát úžasem, jsme po návštěvě Jeskyně svobody. Krápníkové království si udrželo krásu do dnešních dnů také díky tomu, že jeskyně byla náhodou objevena až ve dvacátých letech a poprvé zpřístupněna v roce 1924.
Poslední část našeho pobytu v Nízkých Tatrách věnujeme pobytu v léčebných koupelích Liptovského Jána a Bešeňové. Lázeňská obec Liptovský Ján je vstupní bránou do Jánské doliny, bohaté na termální vody a minerální prameny. Místní koupaliště je napuštěno léčivou vodou a každý bazén slouží k odstraňování jiných neduhů. Na západní straně Liptova leží mnohem kosmopolitnější místo Nízkých Tater. Je jím největší slovenský akvapark Tatralandia na severním břehu přehrady Liptovská Mara u Liptovského Mikuláše. V devíti termálních bazénech a na množství vodních atrakcí si v nepřetržitém celoročním provozu přijdou na své jak malé děti, tak i starší lidé, toužící po klidných termálních vodách.
Jak do Nízkých Tater
Autem
Nejrychlejší cesta vede střední Moravou přes Olomouc, Hranice, Rožnov pod Radhoštěm do Žiliny a odtud po silnici E50 až do Liptovského Mikuláše. Od tamního jediného kruhového objezdu sledujte značení do obce Jasná.
Autobusem
Denně jezdí několik linkových spojů z Brna do Prešova, popřípadě do Košic, všechny zastavují v Liptovském Mikuláši. Obyvatelé Čech musejí přestupovat v Brně nebo Ostravě, jediné přímé spojení je z Prahy do Košic.
Vlakem
Z Prahy do Liptovského Mikuláše jezdí sedm přímých rychlíkových spojení včetně páru vlaků InterCity, další spoje jsou zajištěny s přestupem v Žilině či Púchově. Délka cesty je stejná jako u nejrychlejšího autobusového spoje. Přímé rychlíkové spojení je párem vlaků zajištěno i z Brna.

Zdroj : Nedělní svět


    Zpět na předchozí stránku

     


    Počasí

    Čtvrtek 25.04.

    25°C
    12°C

    Pátek 26.04.

    23°C
    12°C

    Handicap
    Ostatní
    Anketa

    Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

    Doporučení kamaráda
    27% (20036)

    Sezónní katalog cestovních kanceláří
    18.7% (13872)

    Nabídka z reklamních letáků
    18.9% (14034)

    Last minute
    18.1% (13421)

    Prostřednictvím internetu
    17.4% (12898)

    Celkem hlasů: 74261

    Přihlášení

    Váš login:

    Vaše heslo:


    Novinky mailem

    Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


     

     

     

     

     

    Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.